2023-09-28
今日(27/9)我同屋企人到信德中心KFC打算享用最新嘅花生醬炸雞同傳說中嘅Fing Fing薯條。作為Spy x Family嘅擁躉以及花生醬愛好者,我非常期待呢一餐。我地大約夜晚8點20分到達,並喺28分用自助機完成點餐。正如附件嘅單據顯示,我地點咗4個花生醬辣雞豐盛套餐同一個E1。我心裡一路亨Spy x Family 嘅主題曲,一路期待住花生醬炸雞嘅酥香味,心諗今晚一定會回味無窮。5分鐘,10分鐘漸漸過去,主題曲到結尾曲都已經loop咗十幾廿次。我越等越唔對路,就過去counter睇下發生咩事。眼見寥寥可數幾個員工面臨住十幾張單,好落力咁執緊炸雞,我就費事比壓力佢哋。話晒自己都係大公司食物鏈最低層嘅齒輪,完全明白身為社畜有幾辛苦,催促佢哋只會大家都唔開心。最後足足等咗22分鐘(8點50分),機械嘅聲音終於響起:「K3601請取餐」,喺我嘅耳內卻係天使般嘅細語。要形容把聲有幾天使,就要從我嘅背景講起。我已經減咗肥三個月,體重減咗10%,減糖減油戒澱粉,而且每日放工都去游水。你可能會問:減肥都仲食KFC???咁你就知道我有幾鍾意Spy x Family同花生醬。今日亦唔例外,我放工游
最後足足等咗22分鐘(8點50分),機械嘅聲音終於響起:「K3601請取餐」,喺我嘅耳內卻係天使般嘅細語。要形容把聲有幾天使,就要從我嘅背景講起。我已經減咗肥三個月,體重減咗10%,減糖減油戒澱粉,而且每日放工都去游水。你可能會問:減肥都仲食KFC???咁你就知道我有幾鍾意Spy x Family同花生醬。今日亦唔例外,我放工游完水先去食KFC,所以尤其肚餓。肚餓嘅我,難得破戒去食KFC嘅我,以及滿心期待嘅我,三個我、三種慾望疊加起來,無情嘅機械聲都可以變成天使嘅細語。
然後殘酷嘅現實有如一把掌摑落我臉上。「點解花生醬炸雞同家鄉雞一模一樣嘅?」我心想。正當我疑惑之際,職員及時開口道:「唔好意思,我地無晒花生醬辣炸雞,所以我俾左家鄉雞你。跟餐嘅燒雞都唔夠,我換咗雞塊俾你。然後E1亦都冇啦,先生你要E2好唔好?」縱使句子入面有問號,根據Linguistic佢嘅聲音語調亦都係問句,但我根本毫無選擇。
失落感同後悔充滿我嘅內心,點解我唔早d嚟;點解我唔去第二間KFC;然後短短嘅幾秒內我踏入cycle of giref嘅second stage: Anger and Blame;點解唔早d通知我,要我白白期待20分鐘,再將我推落谷底。
如果係小時候嘅我,我應該會當場發爛渣,向職員發洩。但係投入職場咁多年,我明白個員工都只係打份工,佢只係盡佢嘅棉力搭救系統出錯嘅後果。就算我問候晒佢祖宗十八代,現實都唔會改變,我都係唔會食到花生醬辣炸雞。
本來嘅「KFC家庭樂」變成「KFC滿失落」。我地幾個你眼望我眼,極度頹廢,直至我家姐講左句:「其實有野食已經好好啦。」呢句簡直一言驚醒夢中人:1. 飲品俾漏咗一杯,2. 家鄉雞/燒雞超級細件,3. 唔知邊度嚟嘅雞塊乾憎憎,4. Fing Fing薯條無提供調味粉,但係呢一切都已經無所謂。
原來我都係資本世界消費主義下嘅受害者,又何必咁上心呢?