2013-01-07
今日約左朋友去尖沙咀睇戲,o念住近近地係樓上樓下搵間餐廳醫下肚就算,點知俾我係三樓發現一間食越南湯粉的 pho 24,之前都有睇吓D 旅遊書有提及到呢個品牌,都幾出名o架,世界各地都有好多分店,加上天氣又凍凍地,又想D熱既野,就走入去試下啦!!!黎到越南餐廳又點少得ORDER 返個熱辣辣湯粉呀~落完order,侍應隨即奉上一籃新鮮香葉,青檸 同 原隻辣椒, 係食湯粉用呀~隨個人喜好,鍾意咩就剪咩~~~生牛肉+扎肉湯粉: 新鮮生牛肉被熱辣辣湯淋上,呈現迷人粉紅色,肉質滑唔鞋口, 越南扎肉帶有少少胡椒香,配上濃郁的牛湯,味道十分MATCH 頂級生牛肉湯粉 :一睇D牛肉已經有好大分別,唔怪得叫頂級囉!!! 肥瘦分明,再放入湯到輕輕一燙,入口即溶的感覺記憶猶新, 越南炸春卷: 春卷炸到金黃色,脆卜卜,用上新鮮翠綠的生菜包住黎食, 再點D 獨特
熱既野,就走入去試下啦!!!
黎到越南餐廳又點少得ORDER 返個熱辣辣湯粉呀~
隨個人喜好,鍾意咩就剪咩~~~
越南扎肉帶有少少胡椒香,配上濃郁的牛湯,味道十分MATCH
肥瘦分明,再放入湯到輕輕一燙,入口即溶的感覺記憶猶新,
再點D 獨特的魚露汁,十分醒胃
整體黎講好滿意,越南餐廳的湯係賣點,湯底清澈而牛骨味濃,最重要係我飲完D湯,
一D口渴都冇,證明真材實料,冇味精,而河粉好有口感,唔似普通雲吞面河粉薄切切,
好煙 un
Other Info. :
原來餐廳仲有優惠o架,用citibank 簽單有甜品送呀,食滿$100大元送一個,有4款任選
(可惜我唔記得沒帶呀)
View previous comments ()