2010-11-27
今個星期Papaccino 想帶各位Coffeemates去一間幾出名既咖啡甜品專門店。但佢並唔係普通o既大型連咖啡鎖店,而係吸引到好多作家、導演都會去幫襯o既地方。點解?聽講話貪果度夠舒服,氣氛好輕鬆,最岩搵靈感喎!正啊!Papa 近期要兼顧好多創作既工作,但偏偏最缺乏o既就係靈感,所以話呢,確實好需要有啲新o既元素刺激下個腦啊,於是就同朋友黎左呢家位於太古o既小店,領教下佢既魅力所在。 一坐底,已經覺得個氣氛好好,因為人唔多,所以唔會好似平時去咖啡店咁,聽到好多人講野啊、打字啊、大笑啊之類o既聲音,取而代之係見到大部分人睇書、睇報紙雜誌同戴住Headphone聽下歌o既情形,完全唔會嘈到其他人,果然如Epoch自己介紹:「呢度係一個輕鬆又富趣味o既角落。」Papaccino 更加覺得,呢度仲係一個「充電」既好地方!講完環境,當然係時候歎下咖啡啦。我同朋友分別點左杯Cappuccino同 Cafe Latte。看啊!師傅既拉花技術果然唔差(駐場師傅係世界咖啡師大賽o既香港代表黎啊),賣相100分!至於味道都好得,有90分啊!點得法?自己黎試下就知囉! 順便提下大家,而家 Epoc
順便提下大家,而家 Epoch 有個特別活動,只要客人叫一杯奶類咖啡,就可以自己親手拉花,真係有得飲又有得玩,好過癮啊!不過Papa自知自己無咩藝術天分,所以都係唔獻醜啦。
最後,如果大家對飲飲食食有興趣,可以黎我個Blog 睇下架。