2016-03-25
是日參加完公司一日遊,喺荃灣解散,有同事提議去好多年無食嘅寶蓮素食食齋,於是就一行四人出發啦。六點去到,時間尚早所以只有一,二枱客人。我哋被安排坐圓枱,枱同枱之間都幾狹窄,同隔離枱幾乎係櫈碰櫈,加上我哋大袋細袋咁,都幾狼狽。呢度午餐同晚餐都有自助餐,見到餐牌有成幾十款菜式,每位$108+10%都算抵食,所以決定食自助餐 可以試多幾款嘢食。 我哋大大話話都試咗成20樣嘢食,有啲都唔記得影相就食咗啦!比較推介嘅有: 1. 五柳素鮮斑(芋頭魚)雖然上枱嘅時候魚尾斷開咗比較唔似魚,但都炸得幾香,芋頭好香入口即溶,就咁食唔點汁都好味,五柳汁就酸酸甜甜,點咗又幾開胃。2. 椒鹽炸豆腐上枱熱辣辣,外脆內軟,最中意係椒鹽份量好夠特別好味,呢個我哋一致讚好仲encore添!3. 西汁香酥鴨 上枱嘅時候仲熱熱地,皮脆'肉'嫩滑,點埋西檸汁好開胃,我哋又encore!不過第二次上枱嘅時候已經無第一次咁好味啦,因為凍咗,同埋可能因為人開始多,所以同第一次相比擺得都好求其。。。4. 錦繡酸辣湯呢個湯好足料,唔會好辣之餘都夠酸,唔錯。 相對唔太中意嘅係蘿蔔糕同素羅漢齋粥,前者太多粉,食落去感覺一
1. 五柳素鮮斑(芋頭魚)
2. 椒鹽炸豆腐
3. 西汁香酥鴨
西汁香酥鴨
4. 錦繡酸辣湯
錦繡酸辣湯
相對唔太中意嘅係蘿蔔糕同素羅漢齋粥,前者太多粉,食落去感覺一口粉,後者淡而無味。
至於其他食物就比較普通,整體而言感覺比較油膩同幾乎每樣菜式都係好重獻汁,要不停飲水。
題外話: 呢度嘅員工質素嘛嘛地,上菜嘅時候倒瀉咗落枱,唔好意思都無一句,只"哎呀"一聲就當若無其事走咗去。 我哋食食下突然聽到好吵,廚房嘅師傅粗口爛舌好似嗌大交咁。。。。
結論係一試便可,我哋都話無下次啦!