2020-12-28 69 views
之前係Youtube見到有人拍左呢間新開嘅餐廳,條片影到D嘢食賣相唔錯,咁啱做嘢經開荃灣,索性就嚟試試佢。張相係我食完出嚟嗰時影嘅,我去到1點20分左右,已經有幾個人排緊隊,估唔到我食完出嚟2點反而條隊仲長左睇到嗰menu,主打就係一堆牛肉麵既選擇,有紅燒、茄湯、麻辣蒜味,亦有D嘢食係冇牛既選項,仲有一款炒飯。小食、小菜就更係有唔少,而飲品就正常選擇。咁當然一場嚟到又未食過,緊係嗌佢寫必點既牛三寶麵啦,一碗就有齊牛腱心、牛肚同牛筋,而佢麵底都有揀手工麵定細麵,我就揀左細麵。我食量比較大,所以就另外加左一份紅油抄手同一杯胚芽珍珠奶茶。嗌完等食就周圍望下啦,鋪內裝潢走簡潔現代mix古典味路線,防疫關係張檯面左右都加左一塊屏風。上面就掛左一幅類似簡介嘅字畫,寫到嗰湯底加左好多牛大骨、中藥材及香料,用左好耐時間先熬到出嚟,講到我嘅期望都大左唔少先嚟左杯嘢飲,味道正正常常,茶香奶香都有,不過我略嫌珍珠偏淋身,唔夠Q彈。話咁快碗麵都到埋,隨麵仲跟左一小碟酸菜。 一上檯緊係先呷一啖湯, 湯底唔錯,果然係香醇濃郁,我食完都幾乎飲晒嗰湯。三寶就每樣都有兩件,牛腱心相當大件啖啖肉,非常之軟嫩入味,一咬就化

胚芽珍珠奶茶
三寶麵(細麵)
三寶就每樣都有兩件,牛腱心相當大件啖啖肉,非常之軟嫩入味,一咬就化開。牛筋亦煮得十分軟稔,反而當日嘅牛肚都煮到有D稔,好易咬,但係我自己會鍾意有D咬口嘅多D。
揀左細麵係有少少失策,細麵易食嗦嗦聲,但係幼身麵質令成碗咬口都偏稔,下次嚟食記得紅燒湯一定要配手工粗麵,細麵留返俾燉雞麵啦。
估唔到酸菜都係一大驚喜,咸咸酸酸相當入味,當你食麵食到有少少膩,食兩啖立即中和返,仲會有D提味,的確冇俾錯。
紅油抄手
最後嗰紅油抄手都嚟埋,一份有7粒,隻隻都夠大粒飽滿好靚仔,上面有豆芽菜同花生增加口感,而醬嘅味道更是香辣濃郁,過癮惹味,食到我個頭都有D汗出,正。
2020-12-22
Waiting Time
7 Minutes (Dine In)
Type of Meal
Lunch