2024-07-22 343 views
上次路經沙田見到間新開泰國菜,望完個餐牌都好似幾吸引;不過剛剛食完晚飯,就唯有等下次先試。星期日六點幾去開沙田,就諗住試吓新野。見到要排隊都諗住轉軚,但咁啱有高枱嘅位,就入去試一試佢。睇完個餐牌叫咗豬肉船麵(寬河粉),紅咖哩牛面頰肉飯,泰式鹹蛋魚餅,一個香茅青檸沙冰,一個芒果沙冰。等緊嘅時候周圍望,見到左右兩邊都有個水煲,以為係啲特色野飲。到我還番個餐牌俾侍應嘅時候先聽到佢講:噢,呢到爭個茶。咁都見到佢地忙到冇停手,枱都唔得閒執;何況我又叫咗個沙冰,冇茶飲都唔緊要。繼續等緊嘅時候聽到隔離枱個仔(一家四口,父母同一對仔女)講:你(同亞媽講)照將啲汁撈落個飯到啦,個炒飯無味呀!我個心已經沉咗一沉。到個船河嚟到嘅時候,一試個湯即時意會到個仔所講嘅野;我地食開淡味野嘅都覺得佢淡味。香茅青檸沙冰淡味都可能係杯沙冰本身啲成份唔濃味,連芒果沙冰都冇乜芒果味先過份!最正常都係個咖哩,我地有衝動叫多個白飯用嚟點個咖哩汁。泰式鹹蛋魚餅個味又好濃,我地要點咖哩汁先食到。食完晒諗住飲番杯茶,話晒人地特登拎嚟。倒完啲茶落個杯到即時有油浮面,咁可想而知隻杯洗得有幾乾淨!最後埋單四百幾蚊,同我預期差唔多;再仔細睇睇

最後埋單四百幾蚊,同我預期差唔多;再仔細睇睇原來收咗十蚊茶錢。我唔覺佢個apps版面有寫要茶錢。
Other Info. : 舉手同個男侍應想話要兩隻碗食船河,直接無視繼續送佢嘅餐!!!另外一個女侍應”應”咗我但最終又係行咗去;最快都係叫埋單嘅時候! 我地走嘅時候不約而同咁講︰試過就算!!~
2024-07-21
$242 (Dinner)
  • 紅咖哩牛面頰肉飯