2016-04-02 850 views
伏⋯又一中伏⋯位於荔枝角道x鳳餐廳隔離嘅「好媽媽」⋯台灣食品餐廳。是日晚餐只是漫無目的偶爾到來,初初感覺不錯,因為門外貼有「飲食x女」專訪文章,心諗應該可以一試吧!接近夜晚八點嘅時間,店內只有客人四五人,店內裝修簡單,地方算寬敞。餐牌選擇都唔少,價錢標示亦唔貴,第一個感覺頗良好~ 直接介紹一下以下食品先~好媽媽招牌魯肉飯$22細碗裝 一碗仔飯嘅size,肉燥味道濃郁,真係幾唔錯,不過略嫌份量少左啲,用嚟送白飯就一流喇!酸菜作配菜,小小酸仲帶小小辣,味道有驚喜。滷蛋賣相就奇差,冇乜味道可言。蚵仔麵線$35 賣相唔差,蚵仔漲卜卜都幾大粒下,味道還可以,最緊要唔好有腥味!麵線質感都幾好,頭兩啖入口味道都唔錯,可惜就愈食愈覺得咸,醬油味太重,味精亦太重,引致之後幾個鐘仍感口渴。芫茜唔新鮮,所以味道好淡,只能取其色,不能嚐其味!台式椒麻雞 原以為係雞件上,上檯先知係雞扒切件上,有點失望!味道係有點特別,辣辣地又帶小麻麻地,但就未至於係驚喜作品。雞肉質感算唔錯,唔乾,但雞皮卻偏肥偏油,嚼唔到⋯$48一塊煎式雞扒,呢個比較上貴左啲喇。珍珠奶茶,奶味偏淡,珍珠煮得唔夠腍,味道麻
伏⋯又一中伏⋯

直接介紹一下以下食品先~

好媽媽招牌魯肉飯$22細碗裝
魯肉飯

蚵仔麵線$35
蚵仔麵線

台式椒麻雞
台式椒麻雞

珍珠奶茶,奶味偏淡,珍珠煮得唔夠腍,味道麻麻地~
珍珠奶茶
跟餐雞亦唔新鮮,肉質好乾,味道似隔夜翻叮雞亦味,差!
跟餐雞亦

筒仔米糕+$20有珍珠奶茶及兩隻雞中亦
筒仔米糕
味道就好似糯米飯加左魯肉一樣,個汁帶啲酸,懷疑過個汁本身係咁定變壞左?唔敢肯定,只能描述味道上係有啲怪。最經典係,𠝹開個飯中間⋯硬嘅⋯實嘅⋯望真啲原來係未熟⋯
內籠未熟

一心通知樓面店員個米糕芯未熟透,店員隨手拎起就講了一句:「哦~未熟呀?!」就轉身拎返入廚房⋯連一句唔好意思嘅抱歉說話都冇⋯都算,然而個廚房就在隔離,只聽到樓面店員交帶廚房重新整過,但廚房店員卻好搞笑提出將原本未熟透嘅米糕重新翻煮便可,作為客人嘅我們聽到已經心中冷笑,咁都得?好在樓面店員堅持要廚房重新整過一個新嘅,呢啲先係叫尊重客人吧?其實客人可以選擇取消呢味米糕,只係樓面店員連請示客人嘅意識都冇就已經叫廚房再造,所以就免為其難啦⋯

點知等到食完所有嘅食物,大前提已經超過15分鐘嘅時間,仍未見米糕上檯⋯一追之下,只聽到廚房員工對樓面講要等多陣,話仲有其他菜式要處理,並不耐煩反問樓面員工,客人係咪需要打包拎走?其實坐在店內嘅客人我們已經聽得一清二楚!什麼服態度?明明自己做錯事,沒用心去處理好食物,反而將氣推俾客人受?餐牌明明註明米糕製作時間需時15分鐘,客人是會理解,但當已超過15分鐘,客人催一催都屬正常吧?如果廚房可以用心去處理食物,相信都唔會出現翻製情況吧?還有,工作歸工作,廚房員工應該要識尊重用餐嘅客人、尊重公司、尊重食物!唔係柴娃娃在廚房嬉戲,大大聲講粗口囉!就係因為廚房員工嘅工作散漫,先會導致食物水準低、唔穩定!

餐牌價錢雖然唔高,但咁樣嘅服務態度,咁樣嘅食物質素,值乜嘢?一點都唔值得!

唔憂做唔憂做,埋完單出去門口望望專訪究竟係乜回事!店鋪由來都唔嘢小,原來係隔望x鳳第二代傳人用心開設嘅台灣美食店⋯睇到「用心」兩個字我已經笑左!心用在何處?究竟係老闆問題令班員工不可一世,定係員工不自量力,還是食品自己質素有問題?咁樣嘅質素都可以上到專訪?接受電視台訪問?憑乜呀?

請管理層務必重視一下員工質素問題!一間店舖嘅生存長短,唔單止需要倚靠背後資金來源,亦要識尊重客人,尊重食物囉!應有嘅誠意去左邊呀?

Type of Meal
Dinner