2024-12-26
最近台灣過江龍嚟香港開店,我同朋友好心急想去試吓,最近想食清啲,就揀咗猴腮擂台式麻辣湯,係冇牛油成分既,不過呢款湯底都幾辣。而呢個湯底嘅另一個賣點係可以無限加鴨血、豆腐,可以過足口癮鴨血豆腐:雖然可以無限加,但係質素都相當好,尤其係鴨血非常嫩滑,絕對冇腥味。豆腐就係比較硬身嘅滷豆腐,可以吸湯底嘅味道美國牛(肉瀑布)頂級低脂牛+美國SRF和牛肩胛:架嘅相部份係低脂牛,都幾啱健身緊嘅人士,食落一啲都唔油,下面嘅牛肩胛牛肉味就香濃啲手切美國牛小排:就咁睇賣相都知道油脂好夠,入口會化開,個人最鍾意食呢款出面嘅調味枱有多種調味料,而且都好新鮮,職員會係咁refill,如果加湯底嘅話仲係加返特定嘅湯底比客人,唔會好似出面咁樣,越加湯底越淡最後想食甜品仲有雀巢雪糕同埋冬瓜茶配仙草、愛玉、芋圓,冬瓜茶嘅甜度適中