2016-12-09 2592 views
見到朋友fb 咁肥美嘅鰻魚,我二話不說就去咗堅尼地城嘅萬家廚房,地鐵通車之後方便好多!呢間餐廳係名乎其實嘅小店,由老闆兩公婆打理。店嘅前方係Open Kitchen 同3張枱,後方就有好多日本野食,酒或者鮮肉賣。不過我唔太喜歡open kitchen,食完餐飯成陣味。叫咗廣島蠔拉麵同鰻魚飯,仲有即揀即秤即煮嘅阿古豬。廣島蠔拉麵好有蠔味,拉麵彈牙。我最鍾意係個湯底,係少嘗嘅味道仲無味精架,可以飲多幾啖。鰻魚飯就不得了!未知老闆係咪知我係特登為鰻魚而來 (我入去之前就問仲有無鰻魚,因為openrice 有食評話8點幾就賣晒),即使我無加大,佢都比左條勁大條嘅我。比較起朋友同openrice 嘅相,我呢條真係有啲誇張。可惜同行者對鰻魚無咩興趣,我唯有獨食。鰻魚燒汁正,超肥美,好鍾意佢少少油膩感,但獨食「堅」肥,我係有少少吃不消,哈哈。最後就係由老闆娘出手嘅阿古豬。老闆娘調較鹽同黑椒剛剛好,豬味無被蓋過。肉質有啲韌,但呢個就係正常嘅豬肉口感啊。老闆娘叫我要連菜食,我覺得有菜就有少少遮住豬味,無菜啲味就focus 啲,各有各。好喜歡黎呢種小店,成日都會有驚喜~
叫咗廣島蠔拉麵同鰻魚飯,仲有即揀即秤即煮嘅阿古豬。
好喜歡黎呢種小店,成日都會有驚喜~

2016-12-07
$200 (Dinner)
  • 鰻魚飯