2014-08-17
759阿信屋四年前只係一間零食店,專走薄利多銷路線,近年業務擴展至糧油雜貨,酒類,急凍食品,嬰兒用品,家庭用品,寵物零食,個人護理用品及化妝品,真係多元化,估唔到而家進軍飲食界,開設雲吞麵舖 呢間雲吞麵師傅,以前o係觀塘工廠區一間茶餐廳主理,o個間茶餐廳因為做唔住執笠, 759阿信屋老闆林偉駿o係觀塘返工,以前試過佢地o的食物味道相當唔錯,今次就搵返呢位雲吞麵師傅黎開檔759雲吞麵位於長沙灣道與東京街交界,鄰近長沙灣地鐵站,附近有多個公共屋村,琴日係第一日正式營業,除左附近街坊黎幫襯,仲吸引到一班阿信屋支持者黎朝聖! 本人及朋友琴日下午要到長沙灣迷你倉執野,之後去759雲吞麵食晚餐,我地大約8:30pm 去到,諗住已經過左晚飯繁忙時間,冇咁多人等位,估唔列新開張o既號召力幾大,呢個時間我地兩個人都要等30張檯先有位 其實我地等位時已經諗定叫乜野食,不過落單時先知道原來好多野都售罄 我本身冇諗住食雲吞麵係因為肚餓想食飯,同埋聽講佢地巴基斯坦式咖哩係推介食品,咖哩唔係用星馬泰式椰奶黎煮,而係用印巴式o既花奶煮,再配大量薯蓉,咖哩香滿瀉,聽到介紹一心黎到想試下咖哩牛腩,點知除左牛腩賣
飲品唔係咁夠凍,落左好少冰粒,隔左一陣已經冇乜冰未溶,唔知係唔係佢地刻意安排,令食客有足料o既感覺
好多茶餐廳凍飲都係落左超過半杯冰,溝淡杯飲品 ,早前有報導話有間茶餐廳要飲品少冰o既客人俾多$2添,由此可見,好多食肆落多o的冰係想節省成本
朋友o既招牌雲吞及原味牛孖筋河粉快過我碟飯黎到,蔥粒先放o係匙上,再由客人決定落幾多份量,河粉份量較正常麵舖多大約兩成,聽朋友講o的牛孖筋幾淋
呢間雲吞麵採用公雞碗,我覺得幾得意 ,其實而家愈來愈多新派食肆用公雞碗,可能想用黎扮懷舊感覺
伙計有幫手催單,可惜情況太亂 ,廚房師傅都顧唔到太多,見到員工做到冇得停都幾辛苦
Other Info. :
醒目貼士:
- 聽人講呢間雲吞麵應該會落蝦子,或者廚房忙得滯唔記得左落,記得叫伙計落返
- 有余均益辣椒醬供應