2006-07-22
平日通常同朋友幾個嚟,咁咪有得左叫右叫選擇可以彈性啲。亦曾經試過同朋友兩個人叫兩個main course 飽到食唔晒的經驗。咁今日兩個人,第一次喺度叫set din ( 餐湯+ 主菜+ 餐茶+ 甜品) 另送麵包沾醋!講餐湯:意大利雜菜湯料好足,夠味,冇咩特別。但另外一個忌廉湯內裡竟然有杏仁,口感又香又滑,似乎唔係用罐頭湯應酬我喎!講主菜:(一) T-骨牛扒反而今次個扒整得好過我上次食嗰個主菜鵝肝配安格斯牛。)今次個扒六成半熟,外脆,但內裡有點微紅咁,仲好有牛味!個chef 簡直開正我嗰範呀!而且伴碟的薯仔連皮似焗過咁,外脆內軟,加上個汁底有黑椒得嚟再有少少蕃茄的甜甜酸酸,好味兼開胃喎!(二) 雞扒、紅腰豆配意大利飯雞扒唔需要有期望,雪藏貨預咗,係鞋口囉!不過反而個飯同平時食開的主菜”意式雜菌飯”係味道一樣!因為我未食時諗住個飯話晒set din 會可能俾人諗埋d 縮數野偷工減料,但食咗後證明又冇喎!餐茶略去唔洗講,因我們飲的唔係咖啡,冇技巧可言。講甜品:今日set din 甜品係芝麻雪糕。我對呢個雪糕充滿疑問,勁想捉個chef 問:你買定整架?因自己有整開甜品習慣,又試過自己去搵機磨芝
講主菜:
(一) T-骨牛扒
反而今次個扒整得好過我上次食嗰個主菜鵝肝配安格斯牛。)
(二) 雞扒、紅腰豆配意大利飯
餐茶略去唔洗講,因我們飲的唔係咖啡,冇技巧可言。
講甜品:
因自己有整開甜品習慣,又試過自己去搵機磨芝麻,磨極都仲會有殼有種糙米的粗糙感。而今日我食落口的芝麻就有我呢種感覺!
而出面買的湯丸呀!芝麻糊呀!芝麻雪米糍呀!通通只會係起沙,或者只食到甜的芝麻味但又食唔到芝麻粒….
最奇怪係個雪糕比平時杰、冇咁易溶,食咗15分鐘係得面層係有少許開始溶想變液體….
總結嚟講,晚餐包咁多野都係69 蚊位,都算抵架!
雖然新界咁偏o既地區相比其他食肆可能會較貴,但我又覺得佢又整得有heart 有誠意唔係求其馬虎應酬我囉!
員工態度ok, 主動協助。部長,我鍾意以前四眼嗰個多d 呀!