2018-05-15 114 views
銅鑼灣,一個紙醉金迷的地方,有不少名牌出名的餐廳坐落於此,但想搵間平平地又唔太多人的好味食肆,就真係有d難。P.S. 銅鑼灣的foodcourt都多人到要等幾耐下四處奔波,終於抬頭望一望,發現有一橦樓上食肆,心諗多都都係放題/打邊爐果類食品,但無意間見到有間係食台灣野的—古早味。一上到去,門面簡簡單單三個字,但呢三個字卻充滿台灣風。小小decoration,有小小特式的門口,但因為係樓上舖,客人等候區唔算太大。呢個餅size唔太大,一口可以食曬佢。但蔥份量唔算多,蔥味個人覺得未夠濃。呢個小食做得非常出色,豆腐夠滑,外皮香脆,達到外脆內軟的口感。鹽味又調到剛剛好,唔會明顯太咸。最後食台灣野必叫的滷肉飯。其實一直唔識分魯肉飯、滷肉飯同埋肉燥飯。但呢個飯係我本人係台灣食過果種風味,一片片的肉,加上濃香的滷水味,整個飯絕對值得一讚呢間舖除左基本台式小菜外,仲有台式火鍋同台式甜品。當中包括芋圓係十分期待的,希望盡快可以再來試多次
P.S. 銅鑼灣的foodcourt都多人到要等幾耐下

一上到去,門面簡簡單單三個字,但呢三個字卻充滿台灣風。

鹽酥豆腐

台式滷肉飯

2018-05-01
Waiting Time
15 Minutes (Dine In)
$100 (Dinner)
鹽酥豆腐
台式滷肉飯