2023-06-19
-星期五晚上,放工去左灣仔做個Thai massage鬆一鬆。按完意猶未盡,十分懷念泰國的點滴,決定在附近搵一間泰國餐廳食下。本來打算去廈門街盡頭的一間餐廳,後來發現原來整條廈門街都係泰國餐廳。由於下著微微細雨,就誤打誤撞入了這一間。-食物:由於入座後已經9點多,就只點了兩個主食和一個小菜。兩個主食分別係香葉辣肉碎煎蛋飯和海南雞飯,小食就係我的最愛,青木瓜沙律。香葉辣肉碎煎蛋飯好食,分量多,辣度適中而不會蓋過香葉的青新,雞蛋煎得脆而唔會老。反而海南雞飯有一點失色,飯太淋,雞飯醬略咸。青木瓜沙律味道好,但撈得唔夠均勻,而且冇左咸蛋,少左和咸香層次,可惜。環境:店面唔大,所以座位比較迫,但可以接受。部分店員是泰國人,都有善的。總結:埋單計大約$300內,期望可以有更住的食物質素。环境:店面唔大,所以座位比較迫,但可以接受。部分店員是泰國人,都有善的。穌棧地址: 灣仔廈門街25號地下電話: 25291008
穌棧
地址: 灣仔廈門街25號地下