2016-06-10
平時我只係一個CD-rom,淨係Read Only,但今次真係食完有感而發。因為住喺附近,平時間唔中就會黎買餃餃麵/粥食,今晚唔想煮就落黎買外賣。38蚊一個2餸餃餃麵,今晚想食辣,就嗌45蚊嘅水煮餃餃麵,餸就揀東坡肉+牛腩。因為本身水煮餃餃麵只得1個餸,所以最後係收$45+$8(加1餸)+$2(外賣)=$55。滂沱大雨下我係門口等咗15分鐘,拎咗就直接返屋企食。點知一打開……冇水煮到,諗住加平時會附送嘅辣醬(好似係佢地自製,真心幾好食),點知又冇。餸就係牛腩+1塊東坡肉皮…係皮only……唔通嗌外賣真係要即場開蓋,再揭起上層嘅麵碟用筷子去撩幾下黎check?然後打去同佢講返冇水煮到(exactly落單個個,因為門面得1個人,但今日唔係平時嗰個嬸嬸。)我用正常陳述式語氣去講返件事,佢就話:冇咩?冇咩?乜冇咩?唉……其實我打去,都只係叫佢下次落單/師傅睇單/門面闔蓋小心啲姐。但真心sad嘅唔係落錯單,而係宜家啲餃餃麵真心覺得已經冇以前咁彈牙,宜家變左只係“張張地”冇乜咬口嘅粗麵條,所以呢幾個月已經少食咗。而牛腩就算啦,本身已經唔係因為牛腩出名,所以又鞋又痴牙都可以forget about
但真心sad嘅唔係落錯單,而係宜家啲餃餃麵真心覺得已經冇以前咁彈牙,宜家變左只係“張張地”冇乜咬口嘅粗麵條,所以呢幾個月已經少食咗。而牛腩就算啦,本身已經唔係因為牛腩出名,所以又鞋又痴牙都可以forget about it. 東坡肉得塊皮,唔知講咩好……都有嘅,幾香肥膏味。
之前好幾次介紹過比勁少入將軍澳嘅朋友食,個個都話好好食要再返黎食。宜家真係唔係冇得揀都唔食佢。Thanks~