2021-11-12
銅鑼灣差唔多每日都有新店開,今日於黃金廣場新開Oyster Station ,之前試過天后店,水準幾好。所以第一時間去新店食返半打 $10 生蠔先。生蠔品種按當日供應而定。當日是 $10隻「愛爾蘭生蠔」店員話老闆親自入貨,確保生蠔品質,所以咁平。「愛爾蘭生蠔」體積圓圓細細,入口爽脆,幼滑、海水味濃更突出其鮮甜度,肥美美味,重點系客人可以無限咁order !午餐由$68-$148沙律、餐湯、白飯任裝沙律是兩款沙律菜,配芝麻醬和醋汁。是日餐湯是洋蔥湯,湯甜料多,可惜溫度吾夠熱,扣左分。我點左「秦國南象皇室咖喱魚柳」$88起初還擔心是碟頭飯,店員奉上時見到閃閃發亮的盤子,賣相不俗。份量剛剛好,顏色鮮黃色的咖喱醬和四件薯仔的確吸引我,咖喱微帶椰汁香,咖喱辛辣度不會太強烈,十分惹味到位。薯仔入口軟糯可口、但魚柳香脆度不足,口感過稔,略為遜色。另外一份牛餐「石板燒牛舌心肉 」$118牛舌足200 g ,店員细心叮囑石板相當高位,可以先將牛舌移開、切好再放回石板上。朋友十分享受自己牛舌自己燒的過程,切好後的牛舌放回在高溫的石板上,不一會已經熟透,加上岩鹽或燒汁調味,牛舌富彈性冇渣,肉味香但不酥,而且
所以第一時間去新店食返半打 $10 生蠔先。
生蠔品種按當日供應而定。
當日是 $10隻「愛爾蘭生蠔」
店員話老闆親自入貨,確保生蠔品質,所以咁平。
午餐由$68-$148
沙律、餐湯、白飯任裝
沙律是兩款沙律菜,配芝麻醬和醋汁。
是日餐湯是洋蔥湯,湯甜料多,可惜溫度吾夠熱,扣左分。
我點左「秦國南象皇室咖喱魚柳」$88
薯仔入口軟糯可口、但魚柳香脆度不足,口感過稔,略為遜色。
另外一份牛餐「石板燒牛舌心肉 」
牛舌足200 g ,店員细心叮囑石板相當高位,可以先將牛舌移開、切好再放回石板上。朋友十分享受自己牛舌自己燒的過程,切好後的牛舌放回在高溫的石板上,不一會已經熟透,加上岩鹽或燒汁調味,牛舌富彈性冇渣,肉味香但不酥,而且份量十足,吃半碗飯已經超飽,好味、抵食!
朋友點了大大杯柚子soda
夠凍、甜甜酸酸,十分解喝
食完飯嘆杯即磨咖啡是定律
以高雅的杯子奉上,頓時升價十陪,咖啡上灑上朱古力粉,有助甜度提升,咖啡味道中規中矩,略嫌淡口。
有時間嘅話強烈建議食埋甜品先至好走
Cheese Cake 、焦糖燉蛋
不過同正價一樣,擺盤精美,各$38超抵食。
餐廳地方寬躺舒適,裝修上不花巧,簡潔開揚。
服務絕對是超水準,店員照顧客人細心有致,當日有人來慶祝生日,店員為客人唱生日歌和送上蛋糕,感覺很愉快。
而且午餐價錢大眾化,不收加一,絕對是可以寫意地嘆 lunch 嘅地方。