潮流當然不止用於時裝髮型,就連食都一樣要跟得上潮流。最近,網上談論嘅呢間台式餐廳桃園眷村,評論有好有壞,咁點都一定要嚟試下佢究竟係龍定鳳啦😏位置喺朗豪坊嘅4樓,沿著扶手電梯上就見到,非常方便。餐廳以開放式坐位設計,自助式點餐取餐方式營運。諗好想食咩就去櫃臺落單,之後會有個取餐器比客人,響嘅時候就去拎嘢食咁。雖然呢度食嘅嘢都係台式早餐店嘅嘢食,我哋兩個嚟食晚餐喎,梗係咩都double份量啦!首先嚟個鹹豆花,原來大少係未食鹹豆花嘅,所以一定要叫比佢試下啦!台式鹹豆花同平時香港食到嘅上海鹹豆花唔同,多好多配料。呢度嘅就有紫菜碎、蝦皮、菜甫、香蔥、炸透哂嘅油炸鬼碎同埋佢哋嘅辣椒油同醋!最近睇咗好多有關呢間餐廳嘅評語話個鹹豆花麻麻,但我同大少兩個都覺得好有驚喜,真係好唔錯!味道係非常適中,唔係一味濃味面蓋過本身豆花嘅味道。配料一啲都唔吝嗇,全部份量都夠每啖豆花都有配料一齊食;辣椒油唔會死辣仲好香。豆花滑捋捋加埋爽口嘅菜甫,脆卜卜炸透咗嘅油炸鬼碎,口感更正!接着就叫咗兩款燒餅試吓,第一款係店員推薦嘅蔬果沙律燒餅。最初聽到嘅時候覺得,咦!怪怪地咁,燒餅不嬲都係配下蛋呀雞腿呀咁,配沙律會唔會好奇怪呀?

鹹豆花

蔬果沙律燒餅
豬扒蛋燒餅

接着就叫咗兩款燒餅試吓,第一款係店員推薦嘅蔬果沙律燒餅。最初聽到嘅時候覺得,咦!怪怪地咁,燒餅不嬲都係配下蛋呀雞腿呀咁,配沙律會唔會好奇怪呀?點知係非常非常有驚喜!佢除咗菜、青瓜同蕃茄之外入邊仲有啲提子乾,個提子乾完全做到一個點睛嘅作用!加埋佢哋本身嘅千島醬,同埋自家製嘅花生水真係非常match!我同大少係以光速去K.O.咗呢一個燒餅!

另外一款燒餅就係豬扒蛋燒餅,反而呢款就冇蔬果沙律嗰份咁正!可能因為雞蛋比較濕,令到個燒餅淋咗啲,冇咁脆口喇!

台式香腸蔥蛋飯團
肉燥滷蛋飯團

飯團我哋都係嗌左兩款,一款就係肉燥滷蛋飯團,令一款係台式香腸蔥蛋飯團。有啲網民話佢啲飯團凍冰冰,我唔知咁啱咁橋定係乜嘢,我哋食嘅飯團係熱嘅,雖然唔知於話熱到辣手,但係食落去係暖笠笠嘅!

個肉燥滷蛋飯團我都幾推薦,味道非常好,可能係因為肉燥比較油嘅關係,令到個飯團唔係好夠黏。飯團入面除咗肉燥同滷蛋之外,一樣有炸到透哂嘅油炸鬼碎,每啖咬落去嘅時候都有脆卜卜嘅聲音出現;大少就最鍾意食台灣腸,所以都點左呢一個台式香腸蔥蛋飯團。呢款嘅飯團就夠黏力喇!有佢最鍾意嘅台灣腸,佢就一定會覺得夠哂好味㗎啦🤣

紅棗豆漿

飲品方面我就點咗呢一個紅棗豆漿,好多人都話佢冇乜味,我真係覺得有紅棗嘅香味,亦都係有啲紅棗嘅渣嘅。佢唔會係好甜,咁樣唔係仲好咩?起碼肯定佢哋唔會係一味落堂去調味啊!大少就麻麻哋豆漿所以我就一個人清晒佢喇🤤

總括來講,真係要同呢間餐廳做個平反。Overall啲食物都係好味道嘅,我就未食過上海嗰間唔知道係唔係真係嗰間好味啲啦,但以單獨食呢一間嚟評價,我就覺得真係都唔錯啦!而且香港比較少有呢類型嘅台式早餐店,都值得一試啊😉
2018-02-06
Waiting Time
5 Minutes (Dine In)
鹹豆花
蔬果沙律燒餅