2021-09-13 310 views
新蒲崗附近一帶一向係美食天堂,今日同女朋友突然之間好想食烤魚,上OpenRice搵完就決定試吓呢一間隱世小店。入面嘅裝修簡約,四人位都坐得舒服,張枱夠大,嘢食唔會放到好迫。難得食烤魚嘅店舖有得叫埋串燒,我哋就試咗三款。呢個燒新鮮白鱔超級正,面頭撒上少少孜然粉,一啲都唔腥,入口非常香脆,但仍然保留到魚汁,好想再encore。炭燒豬頸肉都非常出色,非常之爽口彈牙,調味得好惹味,唔會覺得好肥膩,有啲後悔淨係叫咗一串兩個人share。之後到重頭戲就係蒜香烤魚啦,離遠都聞到浸蒜香味飄出嚟。我哋叫咗清江魚,魚肉非常鮮嫩入味,唔算多骨,魚皮煎得好香脆。除咗有原粒蒜頭外仲有切碎嘅蒜蓉,浸喺個湯底度,令條魚相當入味。以前試過好多唔同嘅蒜香魚,一係就超級鹹,一係就好淡味,呢一間嘅調味真係最啱我同女朋友嘅口味配菜方面揀咗薯粉同薯仔,份量相當之多,兩個人爭啲食唔晒。薯仔同薯粉我哋不嬲鍾意留返最後先食,等佢哋吸晒啲蒜香湯汁。我哋見到餐牌上嘅小菜都好吸引,所以就決定試吓呢個椒鹽鮮魷。椒鹽鮮魷鑊氣十足,食上嚟脆卜卜,不過如果炸衣可以再薄少少,咁就perfect!總括而言呢一間人細小店真係為我帶嚟好大嘅驚喜,佢嘅烤魚

難得食烤魚嘅店舖有得叫埋串燒,我哋就試咗三款。

燒新鮮白鱔

炭燒豬頸肉串

蒜香烤魚

椒鹽鮮魷

總括而言呢一間人細小店真係為我帶嚟好大嘅驚喜,佢嘅烤魚比出面嘅烤魚專門店調味更加合我哋口味,串燒亦都非常出色,之後食烤魚我諗我一定會推介呢間店舖比其他朋友。
$250 (Dinner)
燒新鮮白鱔
炭燒豬頸肉串