2010-02-24
好耐之前已經想去ZAK , 生日夜女友一早神神秘秘訂好枱,帶我嚟食餐好既。^^女友話原本訂左室外,但係今日係2010年最凍既一日,所以ZAKS 都無安排室外位,俾我地坐二樓既對窗位。枱面一早READY好爉燭,NICE 。CANDLE NIGHT DINNER WINDOW SIDE,WOW SO 浪漫。睇一睇餐牌,噢...好多英文字,咁唯有識咩字就點咩啦。食西餐,都預左佢野食大份,兩口子都唔敢點咁多野食, MINI BABY BACK RIBS 係必點菜,所以叫多兩樣,一個沙律, 一個意粉。提醒大家,每樣食物應分開點菜,如果唔係會一次過上,又唔知食邊樣好,又大份食唔晒。Caesar Salard with Chicken ($100)好大碟,仲有好大粒的麵包粒,脆卜卜。雞肉有黑椒粒調味,不錯。Mini Baby Back Ribs ($110)成隻乳豬仔咁大隻,好多肉,而且肉好腍,不過醬汁就好甜。佢話係bbq汁,但我覺得似茄汁。Fettucinui Carbonara ($105)忌廉汁,很creamy,放入口都漿住左,很膩,食左之前兩樣,搞到食幾啖都食唔落,結果淨左半碟。Chocol
Mini Baby Back Ribs ($110)
Fettucinui Carbonara ($105)
Chocolate Pudding ($55)
原來女友訂位時預先留了甜品,仲請店員在碟邊寫上"happy birthday"同我的名字。訂位時店員吩咐只要清了枱面,即表示可以上甜品。甜品突然來到,因之前隔離枱出現將甜品上錯第二張枱,我起初以為又上錯枱,撒手檸頭。之後女友示意望下隻碟,才知道這驚喜,還點起蠟燭。店員亦自動幫我地影相,服務很好。上完心太軟窗外即刻有迪士尼煙火,非常浪漫。
這招牌甜品不是外面的心太軟,一切開沒有朱古力漿湧出。不過朱古力漿已在蛋糕外圍,蛋糕比較濕。
食完,去左換船票。剛好消費400元,換了兩張船票回中環。