2021-10-14 718 views
呢間小店,眾所周知就係以前喺裕民坊裏面,深夜晚先開檔嘅豆腐花店。依家搬咗入凱匯(巴士站嗰層)裏面就連日頭都有得食了。依家個舖位超細,亦冇座位坐堂食。所以只有外賣或者買咗之後企喺商場嘅空間裏面食。豆腐花有分大碗、細碗。大碗$13,細碗$11。豆腐花嘅質感,依舊係非常香滑。食完好想再食,不過,我叫錯咗,其實我想叫凍的。我叫咗熱,原來熱的係比凍嘅更加有豆香味。印像中,舊鋪只係有豆漿、粢飯、油炸鬼幾款嘢食,但係依家搬咗入去之後,連魚蛋燒賣都有。價錢亦唔算貴都幾抵食。呢度最唔好就係唔就腳👣唔方便(唔係舖頭嘅問題),你要行上呢度一定要兜去凱匯後面先可上電梯。買完你想落去搭小巴,又要行返到商場最尾先至可以再轉2條扶手電梯落地下,才可再行返去小巴站。當然呢個唔係舖頭嘅問題,係商場嘅設計問題。搞到我都唔係願經常行上去買碗外賣返屋企食,就直接由地下公園穿入焗到猶如桑拿房的小巴站坐車走了。
豆腐花有分大碗、細碗。大碗$13,細碗$11。

我叫咗熱,原來熱的係比凍嘅更加有豆香味。

熱豆腐花(細)

呢度最唔好就係唔就腳👣唔方便(