2019-07-13
平時都唔會走去天文臺道搵嘢食,但有朋友介紹呢度有間蒸氣火鍋好掂,就咬實牙關行條斜路上黎!用餐嘅位置喺2樓,環境寬敞而且仲有幾間VIP房,如果想一班朋友圍威喂食哂飯,就夠哂私隱!有好幾個海鮮蒸氣鍋嘅套餐可以選擇,我哋揀中價位嘅套餐試一試。店員遞上小食,好快就有第一款蒸氣食物上枱。店員會先將你選擇嘅粥底材料(南瓜、排骨、米) 舖係鍋底,上面蒸完嘅海鮮汁就可以流落去煮粥。黑松露蒸蛋先黎第一道開胃菜,需時3分幾鐘,蒸完之後至擺黑松露再蒸多1分鐘,蒸蛋蒸得啱啱好,食落口好滑,蒸完嘅黑松露香氣撲鼻,兩者好夾!花甲、鮑魚雖然花甲細細隻,但鮮味十足。鮑魚爽口,蒸嘅時間啱啱好,食得出用料新鮮乾淨。蒜蓉粉絲蒸聖子聖子蒸完之後冇縮水不特止,仲好鮮甜,蒜蓉滲哂入粉絲度,食一隻真係唔夠喉。花蟹每人得半隻花蟹,份量有啲少,蟹蓋入邊仲保留好多蟹膏,蟹膏好甜,蟹鉗好多肉,如果可以每人一隻就好!哈哈😂😂😂手剁墨魚丸食得出係手工製嘅墨魚丸,好爽口彈牙,咬落有一粒粒嘅墨魚肉粒,相比外面一般單點火鍋店嘅自製墨魚丸更食得出真材實料。冬菜蒸馬友平時屋企都好少會整馬友呢類魚,但原來用冬菜蒸一蒸已經好夠味,肉質嫩滑,冬菜更加有提鮮嘅
黑松露蒸蛋
花甲、鮑魚
蒜蓉粉絲蒸聖子
花蟹
手剁墨魚丸
冬菜蒸馬友
平時屋企都好少會整馬友呢類魚,但原來用冬菜蒸一蒸已經好夠味,肉質嫩滑,冬菜更加有提鮮嘅作用,好味。
安格斯牛小排
牛肉最怕煮太耐會鞋口,但呢度蒸嘅時間岩岩好,就咁清蒸嘅牛肉好原汁原味,能夠鎖住肉汁,不過略嫌薄左少少,一兩啖就食晒啦。
甜梅菜蒸菜心苗😋
黎到最後嘅蒸菜心,就連平時好少食菜心嘅我都覺得好新鮮,菜莖好甜好爽口,菜葉就好嫩。
當食到呢度其實都已經飽咗七成,不過鍋底嘅南瓜排骨粥先係壓軸。鍋底嘅南瓜已經煲到淋晒,變成淡黃色嘅粥底,食落有淡淡嘅南瓜味同海鮮味,兩個人食大概每人都分到兩碗幾,份量幾多。
見我哋食到七七八八,仲送埋凍冰冰嘅木瓜雪耳糖水,為今晚哩餐盛宴畫上圓滿句號,亦感謝店員全程照顧周到!👍🏻👍🏻👍🏻