2013-02-05
皆因今晚食咗餐谷氣團年飯,真是不吐不快,貨不對辦已經不重要,重要係埋單時的餸菜價格跟我們原先睇的餐牌有極大出入,叫個經理攞返張餐牌比我地睇,居然重話佢地冇果張餐牌,只給我們一張貴價的餐牌!我們有五個成人看過那一張餐牌,全部都恆定那一碟餸的價錢係貴咗百幾蚊,莫非我們五個人都被鬼掩眼,真是豈又此理!!所以我下次食飯時一定會先影低張餐牌做證據,在此提醒各消費者,小心這間無良酒家!!歡迎大家轉貼! 細節保充1:貨不對辦 --- 我們點了一個乳豬拼盆,正路當然有乳豬、白切雞、叉燒,但無厘頭有煙鴨胸都算吧,重擺兩大舊拳頭咁大嘅豆腐係度,同我地原先所想的,起碼都有 d 燒肉、或燒鵝、或燒鴨,或海浙,或燻蹄呀,點之一樣都冇,就只有最前提過果五樣野。細節保充2:餸菜價格有極大出入 --- 就係呢碟乳豬拼盆,我地落單時個餐牌佢分咗兩個價錢,例牌的是大約$120,中碟的是大約$220,我地五個人就商量咗要叫例牌定係中碟,個個人都記得個價錢是 $200 頭,點知埋單時見到佢張單寫例牌乳豬拼盆 x 2,即係$168 x 2 = $336,我地最初都以為佢地落錯單,同佢地講我們只有叫了一碟中的乳豬拼盆,佢地有一個
細節保充2:餸菜價格有極大出入 --- 就係呢碟乳豬拼盆,我地落單時個餐牌佢分咗兩個價錢,例牌的是大約$120,中碟的是大約$220,我地五個人就商量咗要叫例牌定係中碟,個個人都記得個價錢是 $200 頭,點知埋單時見到佢張單寫例牌乳豬拼盆 x 2,即係$168 x 2 = $336,我地最初都以為佢地落錯單,同佢地講我們只有叫了一碟中的乳豬拼盆,佢地有一個侍應便說,中碟咪即係兩個例牌囉,我即刻叫佢攞返張餐牌比我地睇,佢地居然拿另一張貴價餐單(只是一張影印紙)給我們,貴價餐單的價錢是例牌乳豬拼盆$168,中碟$326,之後個侍應走返過o黎同我講,話唔好意思,係$326先o岩,佢去改返張單減返十元比我喎,我即時同侍應和經理說,我最初點菜時的餐牌不是這一張,那一張是有硬膠套包住的,不是這一張影印紙,個經理問也不問,就大大聲聲說我地只有呢張餐單,沒有其他的,連幫我們去找那張硬膠餐牌的動機都沒有,但是我們有五個人都恆定有這一張硬膠餐牌,而且中碟的乳豬拼盆價錢是大約$220,價錢一定不會超過 $300,因為我們真的是沒有證據,只好任人魚肉,而其他餸菜的價錢,我們也不知道是不是也被他們提高了,因為我們真的不能確定,只有那中碟的乳豬拼盆價錢令我們刻骨銘心!!
我自問所寫句句屬實,若 openrice 不能給我們發放這個訊息提醒其他消費者,實屬報喜不報憂的飲食網站。