2006-05-28
一間幾好嘅餐廳,食物嘅質素幾好都要service好去配合先可以做得好,否則只係趕客。而依間餐廳就係因為依點而令我十分之失望。我琴日睇到飲食男女嘅介紹,話依間餐廳係黑麥(pumpernickel)嘅新作,於是今日特地抽空去,因我一向都十分之喜歡黑麥嘅食物。到食店後正是tea time時候,當然係叫蛋糕;於是我就同友人一齊叫了兩客A茶餐(即自選蛋糕加一個雪糕球)。我倆等了好一會才見到我們期待已久嘅蛋糕,但等美食,當然係值得架啦。當侍應放下食物時,我就發現唔見左個雪糕球,但我見侍應又無講,於是我就問侍應。之後笑話就開始發生啦。1. 侍應A唔知個餐係唔係應該有雪糕球。2. 侍應B對空氣話無哂雪糕喎。3. 當侍應A回答我後,向所謂嘅經理反映事情,但那經理竟倒問侍應A怎樣補救。之後沒有一個人向我們好好交待此事。那經理只係係收銀機後睇八卦雜誌,絕對無意識要做D野。當埋單時,我地特地請經理幫我地埋單。佢拎張單黎時亦無作任何補償,又無陪罪。當我問我地個餐係唔完整嘅點解都係收全費;而那經理輕挑地話個FREEZER有問題,唔通落街買俾你地咩,之後又話最多下次你地黎我俾返兩個雪糕球你地喇。友人即話你地咁嘅服務
1. 侍應A唔知個餐係唔係應該有雪糕球。
2. 侍應B對空氣話無哂雪糕喎。
當埋單時,我地特地請經理幫我地埋單。佢拎張單黎時亦無作任何補償,又無陪罪。當我問我地個餐係唔完整嘅點解都係收全費;而那經理輕挑地話個FREEZER有問題,唔通落街買俾你地咩,之後又話最多下次你地黎我俾返兩個雪糕球你地喇。友人即話你地咁嘅服務態度,我地點會再黎呀,佢嘅態度依然無所謂。
試問依D就係侍客之道?我地之後都懶得同佢講,埋單就走。找贖時,佢又話你地可以下次黎搵返佢,等佢請我地食雪糕或飲野。但我地對佢處事嘅態度及方法十分之不滿,所以就走。我地一起身,佢就捉兩個侍應黎閙。
侍應待客不週應該係經理負責,因佢係負責management嘛。況且之前佢地都有人同經理講過,只係佢唔處理。那個經理都唔好好檢討。
如果依間餐廳真係黑目嘅新作,咁佢真係敗壞了黑目嘅名。因為黑目本身四間食店,有三間我都去過,絕對無一間好似依間d service咁差架。
雪糕本身唔係重要,係原則同埋經理態度嘅問題,希望老闆真係要好好處理。