2022-09-14
呢間位於中環嘅《賞櫻》,環境舒適,店員同師傅嘅服務一流,食材新鮮,而每一款菜式都係師傅嘅用心之作😌🌸晚市廚師發辦有3款選擇[壽司十貫]$1380,$1680 ,$1880我同朋友當晚都係揀咗花$1680✨前菜魚干|鬼爪螺|黑梅貝|馬糞海膽鬼爪螺鮮甜,黑梅貝肉質彈牙,馬糞海膽賣相精緻,要連埋汁一齊食✨刺身-池魚面加咗新鮮嘅魚鬆粉同金箔再配上海苔醬,口感層次豐富-北寄貝新鮮香甜,口感爽脆-帆立貝面頭加咗師傅自家製嘅海膽粉,味道濃厚甘甜-面頭筋子有淡淡嘅海洋咸香,入口後,魚油滲出點點甜香再配搭下面嘅富山灣白蝦,味道更獨特✨一品料理北海道生蠔🦪配酸汁 ,再加咗柚子同梅酒,更加突出蠔嘅鮮味魴鮄魚肉質紮實,味道清甜。松葉蟹凍滿滿蟹肉蟹膏連埋面頭嘅馬糞海膽,口感層次豐富。深海八爪魚面頭加咗淡雪鹽,煙韌彈牙。牡丹蝦刺身上加咗蝦頭膏,蝦味濃郁,而時令秋刀魚油脂豐厚,最後食埋高糖份嘅番茄加上岩鹽,可以清一清味蕾✨手卷暫時係我食過最好味嘅手卷😍紫菜夾住火炙咗嘅中拖羅同加大拖羅再加埋黃豆紫菜,火炙後魚油迫出,拖羅慢慢喺口中融化,油香味直衝味蕾,真係超正🤤✨鹿兒島A4和牛A4和牛脂肪分佈均勻,牛味濃郁🍣壽司六貫
🌸晚市廚師發辦有3款選擇
[壽司十貫]$1380,[花]$1680 ,[見]$1880
我同朋友當晚都係揀咗花$1680
✨前菜
魚干|鬼爪螺|黑梅貝|馬糞海膽
✨刺身
-池魚面加咗新鮮嘅魚鬆粉同金箔再配上海苔醬,口感層次豐富
-北寄貝新鮮香甜,口感爽脆
-帆立貝面頭加咗師傅自家製嘅海膽粉,味道濃厚甘甜
✨一品料理
北海道生蠔🦪配酸汁 ,再加咗柚子同梅酒,更加突出蠔嘅鮮味
✨手卷
暫時係我食過最好味嘅手卷😍
✨鹿兒島A4和牛
A4和牛脂肪分佈均勻,牛味濃郁
🍣壽司六貫
-太刀魚肉質肥美,魚味濃郁
-北海道右口魚上面魚邊下面肉身,肉質非常滑,魚邊油分更多,入口更見濃郁甘香
-金目鯛肉質細緻鮮美,每條魚邊只能做4件壽司,而且要師傅刀工好,才能保留
-鰹魚腩搭配酸麵豉更突出魚腩鮮嫩肥美
-吞拿魚面豬登用咗日本生菜包住,肉質爽口有彈性
-北海道海膽用咗磯之雪兜代替紫菜,唔會好似紫菜咁快淋,海膽入口鮮甜
✨湯|甜品
-大蝦麵豉湯
蜜瓜入口即溶,甜味突出,而椰絲奶凍係自家製,奶凍香嫩幼滑,好滋味😋