2019-02-19
今日約左朋友去葵芳行街,知道附近開左間茶記老鳳冰室,而且冰室既裝修好特別,有好多經典既街牌、舊海報、鐵信箱,就連menu既設計都好有心思。以前好興既懷舊小食包括蝦多士、雪糕紅豆冰、鐵板餐都有,亦有其他新式小食,就好似鹹蛋黃西多士同芝士保齡球,有選擇困難既我好難揀啊!我地叫左個芝士牛肉濃茄湯通粉,個餐包埋牛乳炒蛋配肉醬焗薯泥($48) ,感覺都幾抵食。通粉鋪左一層芝士,建議攪拌一下連通粉一齊食。至於蕃茄湯底,個人覺得比較稀,略嫌蕃茄味道較淡。因為個餐跟埋個炒蛋同薯泥,薯泥配埋肉醬一齊食,味道吾錯,個人幾鐘意。原先我地想試都幾多人鐘意既芝士保齡球,當時下午2點半,想叫既時候已經冇晒,如果想食既話,記得留意時間。所以我地叫左個鹹蛋黃西多士($28),聽講切開之開後會有流心,好期待。西多士炸到金黃脆,賣相一流,侍應仲提我地要趁熱食,雖然切開之後並冇流心,不過中間既鹹蛋黃醬都好好味,真係值得一試。值得一提既仲有依杯原粒波波奶茶,黎到時候係有粒好大粒好似雪人形狀既奶茶冰,可以keep住奶茶既味道之餘仲可以攪碎d冰連奶茶一齊飲,口感都幾特別架!