2021-12-20
星期五Lunch路過,一個人入去食。大概下午1點,人都多,還好一個人易搵位,即時入座。坐低嗌左個港式米線 $26,加左一個鮮蝦卷,見到有"推介"嘅標誌就試下,都唔平,$9。因為窮,就咁。嗌完之後俾阿姐白眼,好似意思係"下 嗌一個餸咁cheap?" 咁我都過左你最低消費,有問題咩?好啦,等食物期間有幾轉黎錯食物,包括我張枱同附近枱。唔緊要,最後我果碗係啱嘅。嘩,個 $9嘅蝦卷,真係好細,有3粒咁大把。然後我終於都明白點解我suppose係要嗌多個餸。味道係正常嘅,湯底有胡椒味,都唔錯。米線份量都足夠。只係個蝦卷我覺得幾搵笨。咁一食完,放低筷子,阿姐就過黎問我要唔要。咁我話唔要喇,佢就收起,然後嗌出去"兩位有位!" 然後兩個顧客就入左黎企喺我面前睇住我呻鼻水 (我食完熱嘢要呻一堆鼻水,俾人睇住好尷)、飲水、戴返口罩。一放低筷子都唔夠30秒,就俾個壓力趕左我去埋單。雖然我都知唔係cafe咁可以坐好耐,又繁忙時間,但咁樣嘅趕客態度,講真真係冇下次。