2012-11-16 433 views
因為Pasta Mio就近公司附近,所以買定張團購券睇門口,遇有家中無飯開過嚟用咗佢,又或外賣帶返屋企食都得!又喺拖拖吓去到近換領限期尾先用,好彩趕得徹,無蝕。依次團購內容喺:$25 Pasta Mio自選 Fit Size經典醬汁意大利粉一客連飲品(價值 $50),店家嘅醬汁原有共10款選擇,不過團購都提供4款:Pomodoro、Arrabbiata、Chicken、Melanzana,單睇個名就真喺佢識我,我唔識佢,不過,店旁一張巨型海報除價錢、意粉種類之外,醬汁自然都有所介紹,大可按圖索驥。意粉方面,全店應共有8款,而團購亦有5款供選擇:Farfalle、Fusilli、Penne、Gnocchi、Strozzaperti,唔知喺點樣,唔喺問題喎,一來張海報有圖畫,二來櫥窗之上又有實物,以小杯盛載,絕對唔會懞查查唔知自己點咗乜。Gnocchi + Melanzana份量分為正常REG(300克)或健怡FIT(200克),團購嘅當然喺後者啦。一切以紙盒盛載,唔好睇佢細細盒,一個可樂罐高度,其實都幾墜手,裡面填滿晒Gnocchi同個醬汁,面面仲灑咗一大把芝士粉同香草碎,賣相都頗吸引。
店旁海報價錢、意粉款式、醬汁一目了然。
放有意粉實物,供客人「睇辦」。
依次團購指定內容
Gnocchi + Melanzana

份量分為正常REG(300克)或健怡FIT(200克),團購嘅當然喺後者啦。一切以紙盒盛載,唔好睇佢細細盒,一個可樂罐高度,其實都幾墜手,裡面填滿晒Gnocchi同個醬汁,面面仲灑咗一大把芝士粉同香草碎,賣相都頗吸引。Gnocchi喺用麵粉或馬鈴薯做嘅丸子,如果上網摷摷,就會出到好多唔同嘅中文譯名,多數都喺意譯,例如:意式馬鈴薯丸子、意式土豆球、意大利土豆麵疙瘩、意大利薯波……。口感喺點?成舊波波都喺實心,好似食緊未烚透嘅薯仔蛋咁,可能真喺煮得唔夠透,感覺實淨咗啲,食唔出其他食家食到嘅煙煙韌韌,唯一喺好飽肚啫;而醬汁Melanzana喺用蕃茄、燒茄子、布旺倫芝士煮成,事實上個汁底蕃茄味幾濃幾鮮活,汁內有粒粒嘅燒茄子,添加口感,如無記錯第一次食布旺倫芝士(provolone cheese)喺晌中環Tango,屬味濃嘅芝士一種,再加埋啲巴馬臣芝士粉就變得個汁過鹹
,否則個醬汁應該濃香兼備,只好靠罐可樂解解鹹。所以,趕得徹用埋個團購,卻又未必一定喺好事囉!
Gnocchi 意粉+ Melanzana醬汁
意粉、醬汁裝滿成盒
似未烚透嘅薯仔蛋!
Gnocchi真身
我選擇晌店外嘅小枱度食,食完先慢慢走,喺食嘅十零廿分鐘時間裡面,都未見再有客幫襯過,幾個店員都只好閒談渡日。近排再經過,見到成間鋪圍咗板已經被人拆散晒,唔知佢確實幾時摺咗
。都喺舊年年中先開檔,都喺捱得一年多,記得開檔初期唔少傳媒報導,賣點主打喺從意大利運來新鮮手製意大利粉每周空運抵港,配以正宗醬汁,做出高品質嘅意大利粉。意大利粉種類款式多且特別,坊間少見,醬汁自家調配,個性獨特,又大玩Mix & Match自由配。估唔到就咁玩完,一雞死,一雞鳴,唔知將開嘅新店又賣咩呢?又會頂得幾耐呢?
最近行過,變成咁樣!
Dining Offer
Group-buy
依次團購指定內容
Gnocchi真身
最近行過,變成咁樣!