2015-11-21
呢間別府拉麵睇住佢開,今次就來試下,已經好多年無食過別府,佢係初期香港嘅拉麵店!因為多了很多日本拉麵過江龍!太多選擇,而佢嘅分店又少咗!去到門口晚上九時多!門口無乜人,㩒了號碼票就等!等到九時半,店員出來截票!話9時45分last order!比埋已攞票嘅人入去!店內裝修新潮,紅黑色主色,以卡通雷神同天狗帶出自己icon!我坐在靠牆二人枱,枱面有個嵌入式電爐(比火鍋用)地方光猛乾淨!別府唔再專做拉麵,有好多其他種類嘅食品,但我一個人,叫碗拉麵加兩件壽司已經夠!白池地獄拉麵(2辣):呢個係我最鍾愛嘅別府拉麵,因為我喜歡食菇,賣相同圖片差不多,先講湯頭,我以前一直叫開2辣,好輕鬆咁食,今次2辣都勁辣!係辣到食唔到,1/3碗已經用了三大張紙巾抹鼻水,湯底唔夠濃味!辣得來又無豬骨味,拉麵幼身,好粉唔彈牙!而且辣粉無撈勻,有啲麵成條橙色,辣死人,鮮菇厚肉正常,但金菇成束仲粗過5蚊銀,要自己撕開先食到!其他配料正常!可惜太辣只食到一半!呢碗麵比我感覺到:廚房好趕出菜趕收工!北寄貝壽司:北寄貝煙韌唔腥!尺寸唔大!飛魚子壽司:紫菜及蟹籽卜卜脆,即叫即製!好味食緊期間,店員要埋數,所以要比錢先,last
去到門口晚上九時多!門口無乜人,
飛魚子壽司:紫菜及蟹籽卜卜脆,即叫即製!好味
食緊期間,店員要埋數,所以要比錢先,last order會再逐枱通知,其他已經開始收拾,逐枱加番啲餐具!好笑係上晒菜之後店員先睇到我無茶,即刻上番比我,杯免費提供茶竟然幾香!店員雖然忙依然保持有禮!唔錯!
一碗太辣嘅麵扣了分!