之前聽朋友喺市集買過呢間主打家庭式經營嘅新鮮製巨型雪米糍 極力推薦🤩 所以咁啱經過佢門市就買咗幾件嚟食吓 啱晒宜家咁熱嘅天氣🥵-🍨雪媽糍雪米糍放落盒時已經知唔野少 大約手掌心大細 攞上手相當有份量😙 佢建議有兩種食法 一種係喺冰箱雪硬啲先食 中間雪糕感會重啲 容易切開同朋友share 另一種係解凍少少再食 糯米皮會煙韌彈牙啲 各有特色😉 我地㨂咗4款唔同口味 每款都好有心思 除咗雪糕之外 仲有大大份嘅內饀🤓-🍑洛神花香桃洛神花同香桃嘅酸酸甜甜好夾 入面仲有啫喱 口感十足😎🧀Lotus焦糖脆餅芝士蛋糕鍾意甜食一定唔好錯過 除咗有焦糖脆餅 仲有一角完整嘅芝士蛋糕喺中間 好吸引呀😍🍵小山圓抹茶抹茶味好濃郁 仲有少少回甘 高質呀🤓🍫焙茶朱古力粒粒焙茶同樣好香濃 而且朱古力粒粒落得好重手 每啖都食到🤩-🍡麻薯點點杯另外如果好似我地咁鍾意食糯米皮嘅朋友 佢地仲有迷你麻薯杯 同樣係煙煙韌韌 口感Q彈 仲有唔同口味 配埋芝士奶蓋蘸醬😜 三款口味都各有特色 除咗糯米嘅米香同甜品之外 佢地除本嘅口味都好突出 尤其係芒果百香果嘅果香 好出色😜-🍵迷你抹茶糯米糍配抹茶芝士奶蓋🌾迷你香芋糯米糍配原味芝士奶蓋🥭迷

🍨雪媽糍

🍡麻薯點點杯

🍵迷你抹茶糯米糍配抹茶芝士奶蓋
🌾迷你香芋糯米糍配原味芝士奶蓋
🥭迷你芒果百香果糯米糍配紅桑子奶蓋

📍雪媽糍 (銅鑼灣)
銅鑼灣告士打道271-275號海都大廈地下10號舖
  • Lotus焦糖脆餅芝士蛋糕