📍#珍意泰國菜館📍Chun Yee Thai Restaurant #ChunYeeThaiRestaurant .🇭🇰香港筲箕灣筲箕灣東大街39號地下🇭🇰G/F, 39 Shau Kei Wan Main Street East, Shau Kei Wan.人均消費: HKD180.味道: 👅👅👅👅賣相: 👀👀👀👀價格: 💰💰💰💰環境: 🌹🌹🌹服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️回頭率: 🔆🔆🔆🔆.上次想食泰菜無食,今晚補償!地方唔太大,但都有張大圓枱俾我地👍🏻8個人先點個$668的4人餐!睇餐牌好似好少,其實食落都幾多下!.⭐️「泰式酸辣無骨鳯爪」跟平時食的泰式鳯爪看起來有點不同,比較乾身淡色,食落唔算太濃味,反而味道感覺比較清新,算偏辣,唔會過酸,十分開胃!.💯「泰式炸蝦餅」絕對必食既炸蝦餅!蝦餅超厚身,裡面的蝦膠都幾多蝦下!蝦味超濃超香!外面炸得好靚,裡外都超燙口!完全唔蘸醬都好好食!.💯「招牌海南雞」 (半隻)個海南雞真心推介,近幾年都有好專食海南雞,但都無佢咁正!雞身本身超滑!雞皮陣油香無得頂!食到停唔到!早知叫一隻!仲有後面個豬紅先係極品!未食過咁好味既豬紅!口感一
📍#珍意泰國菜館
環境: 🌹🌹🌹
服務: 👨🏻👨🏻👨🏻👨🏻
性價比: ⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率: 🔆🔆🔆🔆
上次想食泰菜無食,今晚補償!
地方唔太大,但都有張大圓枱俾我地👍🏻
⭐️「泰式酸辣無骨鳯爪」
泰式酸辣無骨鳯爪

💯「泰式炸蝦餅」
泰式炸蝦餅

💯「招牌海南雞」 (半隻)
仲有後面個豬紅先係極品!未食過咁好味既豬紅!口感一流,而且係超級超級入味!果種惹味法真係唔識形容!散叫都係$30,必試之算!
跟餐#油飯 有4個,都係必食!
招牌海南雞

⭐️「冬陰公大頭蝦湯」
冬陰公味道濃,蝦唔多,反而好多菇菌,湯口感比平常較厚身,蝦味唔太濃,但冬陰公既酸辣味搭夠!
冬陰公大頭蝦湯

Ⓜ️「泰式明爐烏頭魚」
相對有少少失望既明爐烏頭,湯味唔夠,所以食落都有少少既泥味,唔係個個都岩,唔係太覺有香茅味,魚肉口感還可以
套餐係可以揀鹽燒鰂魚,見到隔離枱點咗好似好靚,下次都係試鰂魚好啲!
泰式明爐烏頭魚

Ⓜ️「咸魚炒芥蘭」
炒得幾有鑊氣!但咸魚味真係無乜,芥蘭有少少根,未到難食,不過無乜特別

Ⓜ️「泰式生蝦」 HKD92
食泰國菜點可以唔食生蝦!我覺得而家啲生蝦同以前唔同,大隻啲,但口感無咁爽 ,我覺得無乜特別,生蝦辣汁唔夠辣,有點失色
泰式生蝦

💯「泰皇咖哩炒軟殻蟹」 HKD138
個人比較喜歡依種咖哩炒野,貪佢唔辣,而且會係黃咖哩入面加雞蛋,特別惹味!個軟殻蟹好正,上菜時仲出煙㗎!味道濃郁同個咖哩勁夾!一個人都食得晒!
泰皇咖哩炒軟殻蟹

⭐️「蒜蓉法包」 HKD28
食晒啲軟殻蟹,見到啲咖哩淨返真係好浪費!緊係點個蒜蓉包蘸啦!個包真係好脆,夠晒蒜蓉香,蘸埋個咖哩,正!
蒜蓉法包

⭐️「泰式鐵板蠔仔蛋」HKD88
其實泰式蠔餅真比可以媲美潮式蠔餅!勁多蠔仔,有好幾次淨係夾到蠔夾唔到啲蛋!蠔仔新鮮肥美,一口咬兩三隻都幾爽下!蛋香煎得唔錯,係略嫌佢同花生油煮,食到尾會食到花生味
泰式鐵板蠔仔蛋

⭐️「泰式惹味牛仔粒」 HKD88
好耐無人過牛羶味咁重嘅牛仔粒!真係好濃烈下[笑哭]依度炒野真係好有鑊氣!淨係食啲菇同椒都勁惹味
泰式惹味牛仔粒

Ⓜ️「馬拉盞豬頸肉炒粉絲」HKD70
食落唔太食到馬拉盞味,豬頸肉唔太爽口,粉絲炒得唔散一舊舊,麻麻地
馬拉盞豬頸肉炒粉絲

💯「泰式香芒糯米飯」 HKD42
個芒果真係甜到想喊,係真係泰國芒果,熱辣辣既糯米飯加上椰汁,再搭上芒果既甜香,好似去左泰國食咁!必食推介
泰式香芒糯米飯

另外叫咗$200/10支啤酒,加個椰青,先一人$180左右,食到飽飽大感滿足!回頭率極高!

#mfoodjournal #instagfood #foodstagram #hkeats #hkfoodstagram #foodie #hkfoodie #foodblogger #hkfoodbloger #foodblog #hkfoodblog #hkfood #thaifood #shaukeiwanfood #相機食先 #筲箕灣美食 #MFJ筲箕灣 #泰國菜 #mangostickyrice #thaishrimp #currysoftshellcrab
2020-02-19
$180 (Dinner)
泰式酸辣無骨鳯爪
泰式炸蝦餅