2020-05-13 772 views
見到好多朋友強烈推薦呢間開左幾個月嘅omakase, 今次就同朋友嚟試下係咪真係咁正。食左3個鐘真係好滿足,估唔到呢個價會份量咁大。◆Summary◇有吧檯、普通餐檯、獨立房,餐檯坐得闊落又夠光猛好啱影相📸食材用料都幾高質,冇將貨就價,魚肉經過熟成。店員講解得又好詳細✅總體嚟講係近來性價比最高嘅omakase之一,價錢亦比較親民全晚我最中意嘅係 🥢金目鯛刺身 🥢燒右口魚邊 🥢室津生蠔 🥢中拖羅 同🥢沙甸魚同埋好欣賞佢地竟然有 🥢玉子布甸 食,印象中得Saito、中本同鮨慎有呢種玉子提供,過程極花心思同時間🔅入門口會量體溫🔅壽司飯鬆軟充滿空氣感,加入左赤酢,但前期酸度唔算太高,去到中後段先慢慢覺得酸度提升配合到魚料———————————————————◆刺身拼盤◇當晚有平貝、金目鯛、深海池魚、象拔蚌、右口魚、燒右口魚竹炭鹽平貝👉🏻質地紥實爽口右口魚👉🏻入口肥美彈牙,略有筋金目鯛👉🏻 經過13日熟成,有別平時食到嘅清甜,呢片金目鯛魚味濃厚甘香 ✨深海池魚👉🏻熟成7日,肥厚柔軟象拔蚌👉🏻超厚身,爽口彈牙燒右口魚邊👉🏻 微微嘅炭燒香氣,感受油脂迸發✨◆熒

◆Summary◇

🔅入門口會量體溫
———————————————————
刺身拼盤◇
當晚有平貝、金目鯛、深海池魚、象拔蚌、右口魚、燒右口魚
竹炭鹽平貝👉🏻質地紥實爽口
右口魚👉🏻入口肥美彈牙,略有筋
深海池魚👉🏻熟成7日,肥厚柔軟
象拔蚌👉🏻超厚身,爽口彈牙
燒右口魚邊👉🏻 微微嘅炭燒香氣,感受油脂迸發✨

熒光魷魚帶子

◆熒光魷魚◇
正值熒光魷魚旺季,新鮮魷魚冇經過灼熟,輕輕烤過帶些許香味,咬落肥膏即刻爆晒出來

◆燒平貝邊◇
脆脆地充滿炭燒風味,帶淡淡的柚子香,撒左七味粉更加香口

◆炸帶子◇
超厚身帶子,外皮薄薄炸至酥脆
不過就略遮蓋左帶子嘅鮮味

白蝦黑鯥赤鯥
燒赤鯥
拖羅
海膽

壽司◇
鮫魚👉🏻經過8日熟成,肥厚鮮美
白蝦👉🏻超軟滑,配搭醋飯粘度提升更加融為一體
燒赤鯥👉🏻 炭燒香,魚味重 ✨
燒黑鯥👉🏻油香爆發,魚味感覺比赤鯥淡dd
中拖羅👉🏻望落油脂唔算多,但食落魚味同油份又頗為平衡✨
大拖羅👉🏻經過炙燒將油分逼出,入口即溶,食落更加澎湃✨
北海道白海膽軍艦👉🏻海膽超軟滑甜甜地
沙甸魚👉🏻 5月已經接近沙甸魚的最佳季節,魚肉肥厚,用醋醃過之後腥味全無,同舍利嘅化學反應達到全晚巔峰✨
鯖魚👉🏻醋味冇沙甸魚咁重,更多係油分嘅香氣

室津生蠔

◆室津生蠔 ◇
加入芥末酸汁
食落非常肥美鮮甜
回甘度超高,過左5分鐘就feel到嘴入面嘅甜味

白子

◆白子◇
有驚喜!完全不腥,咬開仲食到白子滑溜嘅感覺,竟然有飲魚湯嘅錯覺

燒真鯛魚魚鮫

◆燒真鯛魚魚鮫◇
表皮超脆,魚肉爽嫩彈牙

◆海鰻配自製鰻魚汁◇
有細骨但唔影響穴子嘅柔軟同甜口