2018-03-08
※本文以用餐當日的環境、服務和食物質素為準,口味亦因人而異,文章只作參考之用。-前排係網上睇到介紹「山城」既報導,佢地既酸辣粉同小食都很吸引,見近近地搵日放工就去食晚餐。不過店子位置介乎於深水埗同太子中間,太子站行過去都要約十分鐘,不算就腳。店子環境不大,只有數張枱椅,由於去到時間尚早,仍有卡位可坐。餐牌上有各款麵食和小食,小妹覺得佢地既二人套餐係非常抵食,晚餐約一百蚊有兩碗麵兩個小食同兩個飲品/糖水,好佛心價!「食均山城二人餐」$109麻辣手撕雞及蒜泥白肉,前者手撕雞的份量都幾多,味道主要靠麻辣汁帶起,味道可以;蒜泥白肉面頭放了很多蒜泥,與白肉一同食相當惹味,咀嚼中帶有脂肪香又沒騷味,好食。黃金皮蛋 $26黃金皮蛋同平時的皮蛋不同之處,在於平時食開既係港式醃法,四川醃法會係黃色透明皮,食落同一般皮蛋味道無大分別;中心蛋黃帶點點流心,蛋味突出,加埋辣汁、蒜粒同蔥等,小妹食唔停口,食親米線和酸辣粉必點皮蛋黎過過口癮!山城牛肉麵男人的山城牛肉麵,揀左要刀削麵,叫左中辣都唔會好辣,刀削麵咀嚼中富口感;牛肉用上略帶筋位的牛腩部分,食落唔會好韌,整體都唔錯。正宗酸辣粉 (腩肉+$8)到小妹至愛既
「食均山城二人餐」$109
黃金皮蛋 $26
山城牛肉麵
正宗酸辣粉 (腩肉+$8)
到小妹至愛既酸辣粉,裡面加左花生和炸醬等,湯底望落紅紅的一碗,事實食落唔會好辣,酸酸辣辣的非常惹味,只是扭紋薯粉煮得偏諗左少少,不過食落都係非精岩小妹胃口!
最後黎一碗跟餐的紅糖冰粉,晶瑩剔透又水漾的樣子,剩係望到已經透心涼。冰粉入口甜甜的,仲加左提子乾在內,食完咁多又辣又麻的食物,來一碗可以順道清清味蕾,頓時覺得清新多了!