2024-07-06
我地一行6人諗住搵地方慶祝同學生日. 最後係Openrice簡左間係好多文青去打卡既饒宗頤文化館, 一入到餐廳D待應好積極有禮. 之後睇menu先發覺好抵, 又$10蚊蠔, 又$98任飲生啤, 又$128紅白酒任飲坐低之後我地先order左48隻蠔. 真係好低食. 之後就order左 頭盤 韃靼牛肉配和牛牛骨髓多士, 烤阿根廷紅蝦牛油果沙律配熱情果油醋汁, 香煎法國鵝肝配法國甜包. 然後order左主菜 烤完隻西班牙墨魚配墨魚汁意大利飯,蟶子配北海道刺身帶子蜆忌廉汁意大利粉,法式牛油香煎原條智利海鱸魚,蘋果木煙燻西班牙乳豬,烤焗西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸,牛扒拼盤。甜品order咗阿拉斯加焗雪山,菠蘿雪葩配沙巴翁. $10生蠔 – 重海水味, 唔算大隻, 不過味道唔錯, $10/隻好抵食.韃靼牛肉配和牛牛骨髓多士 – D牛他他好新鮮, 配合埋牛骨髓做裝飾好靚. 烤阿根廷紅蝦牛油果沙律配熱情果油醋汁 – 阿根廷既紅蝦肉質唔係爽嗰隻, 但蝦味好重, 配合埋牛油果沙律及熱情果汁 好夾好開胃美味. 香煎法國鵝肝配法國甜包 – 鯡脆內軟, 有濃郁既香味, 加左合桃好有口感烤完隻西
甜品order咗阿拉斯加焗雪山,菠蘿雪葩配沙巴翁.
烤完隻西班牙墨魚配墨魚汁意大利飯 – 呢個飯個原隻墨魚超大隻好誇張, 一D唔韌, 好爽味道剛剛好, 個蕃茄底配墨魚汁意大利飯超好食, 出面食唔到, 唔怪得有明星介紹.
蟶子配北海道刺身帶子蜆忌廉汁意大利粉 – 做法同出面都冇食過呢D Style既做法, 好好味.
烤焗西班牙伊比利亞羊扒配自家製羊肉腸 – 擺盤賣相一流, D羊味好出, 正
牛扒拼盤 – 有3款牛, 一款澳洲M7和牛, 一款日本鹿兒島A4和牛肉眼, 一款特級牛腱胛扒, 相信食開牛既都知咩味, 貨真價實. 只係$688夠幾個人食, 仲要送多2杯紅酒.
法式牛油香煎原條智利海鱸魚 – 呢個我覺得普通左D, 冇左個汁就冇乜味.
阿拉斯加焗雪山 – 蛋白 + 朱古力蛋糕 + 曲奇餅底, 好啱生日食, 因為佢會淋酒點火燒, 好有生日氣氛, 好耐之前食過, 依家搵唔到邊度有得食.
菠蘿雪葩配沙巴翁 – 唔想食甜嘢可以食呢個, 酸酸地可以消滯.
總括黎講樣樣都好食, 俾90分. 一定會再黎幫襯!!!