行過深水埗,已經被茶屋町嘅日式裝修門面吸引。都行到入去,就好似走咗入去另一個世界 - 宮崎駿嘅世界咁樣。全間餐廳嘅裝修都係以木為主,仲配有好似火車車窗一樣嘅裝飾,而火車車廂入邊就係宮崎駿動畫嘅海報或者figures。餐廳入邊亦都播住宮崎駿動畫嘅歌曲,真係超有feel。食物方面就點左:🍜蒲燒鰻魚湯烏冬 - 鰹魚湯 ($82) - 首先講吓個鰹魚湯湯底真係超鮮甜同好飲,烏冬都好Q彈。最緊要,最緊要係個鰻魚真係好厚肉同埋好大塊,真係食得超開心。🐥明太子雞翼 ($28) - 燒雞翼入面饟咗明太子,加埋燒雞翼嘅味道真係超級推薦。🐻水信玄餅 ($12) - 呢個水信玄餅,上桌時超驚喜,因為佢係一隻趴喺度嘅熊仔嘅造型,食落又好清甜。(熱)宇治金時 ($28) - 呢一杯宇治金時入面,有好龍嘅抹茶,而且仲有好多紅豆同埋冇遇到會有嘅煙韌小丸子。我呢幾日係點嘅樣食我都食得好開心。同埋最開心嘅係,係店員小姐超有禮貌,而且時時都好好笑容。喺香港呢個咁高壓嘅社會,見到笑容好好嘅店員,真係好舒壓同埋好開心。我會好樂意好樂意再嚟呢一間餐廳。下次黎會好想試下個蟹膏三文魚籽丼同店員極推介嘅雪糕🤤

食物方面就點左:

明太子雞翼

水信玄餅

(熱)宇治金時

我呢幾日係點嘅樣食我都食得好開心。
同埋最開心嘅係,係店員小姐超有禮貌,而且時時都好好笑容。

我會好樂意好樂意再嚟呢一間餐廳。

下次黎會好想試下個蟹膏三文魚籽丼同店員極推介嘅雪糕🤤

2021-04-08
$100 (Lunch)
明太子雞翼
水信玄餅