2021-10-27
近幾年愛上吃 #Omakase廚師發板 食得多學問也多了除咗講求食物嘅賣相之外口感層次味道更是重中自重知道九龍城新開左一間 Omakase 店 - #鮨勝 @鮨勝 今日係開張第二日我就率先去試咗性價比好高嘅Set - 「 勝 - OMAKASE 22 」 $1680/位一個餐入面有齊22款菜式最後食到我哋好開心好滿足簡直就係 #舌尖上的大享受😍👍🏻⊰⊹════════════════⊹⊱✎食後感 :✨❤️【 Appetizer 】#慢煮八爪魚🐙 有兩件配上特製嘅醬汁令八爪魚更入味口感有咬口又軟口啱晒我呢位冇牙婆🧡【 Sashimi 】1️⃣ 首先來一小碟 #真雕刺身採用蜜糖水+檸檬汁+紫蘇花+竹炭葉點綴食落去酸酸甜甜好開胃2️⃣ #鮫碟魚刺身 即是香港俗稱的右口魚 一大片刺身捲住青綠色幼身剛發芽的芽蔥配以紫色的紫蘇花及柚子啫喱以及襯托着花花形狀的碟子整個賣相好啱我嘅風格食到爽嫩的芽青之外炙燒後的鮫碟魚邊更特別香呢3️⃣ 還有這大大塊的 #北海道帆立貝刺身岩鹽 + 柚子皮 + 青檸汁 + 手指檸檬粒整個配搭令鮮味更為突出4️⃣ 炙燒咗的 #太刀魚刺身落咗岩鹽 + 檸檬汁 + 柚子胡椒所以食落去味道有少少
食得多學問也多了
當然唔少得要試吓呢度嘅 江戶前玉子
食落去好似海棉蛋糕咁超軟嘅口感
冇麵粉打造同樣保持到質素
💜【 Sushi 】🍣
2️⃣ 根子壽司 : 根子又稱三文魚籽壽司,新鮮先會見到層膜黏住,師傅預先用柚子豉油醃製汁,難怪爆漿那麼鮮甜無比
3️⃣ 北寄貝壽司 : 面頭加了檸檬汁檸檬皮,從而加強鮮味,食落去貝味還很濃郁呢
4️⃣ 拖羅壽司 : 熟食左14日嘅拖羅,還有山葵漬同埋京蔥的配料,其肥美甘甜的口感有一份入口化油的感覺,而且根位有咬口
5️⃣ 真鯖魚壽司 : 真鯖魚是秋季至冬季最肥美,襯托上鮮艷的乾紫蘇葉及紫蘇花,燒咗皮更美更香油香更重
6️⃣ 障泥烏賊紫海膽壽司 : 上面有鹽昆布 脆,味道好鮮甜,食落去爽爽聲更添口感
7️⃣ 對馬赤陸魚壽司 : 魚邊炙燒過,配以上面的蒜醬食落去好香口,有點入口即溶嘅口感
8️⃣ 鰓魚壽司 : 熟成咗14日嘅鰓魚經過醬油漬,加紫菜醬一齊,食落去的鹹香味好特別
🤎【 Soup 】
加三件鮮甜多汁的 刀根杮 作為飯後果
為呢一餐豐盛的廚師發板的特色晚餐畫上句號
超滿足超大愛😍😍😍
總括而言
套餐中的每款刺身、壽司等食物都很精緻
味道好新鮮好美味
而且師傅、店員們都非常親切有禮
💁🏻♀️下次必定再encore👏🏻
📍 鮨勝
地址 : 九龍城龍崗道31號地舖
🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸🔹🔸
#九龍城鮨勝 #九龍城廚師發板 #九龍城Omakase #九龍城日本菜 #九龍城壽司 #九龍城美食 #九龍城搵嘢食 #九龍城好去處 #香港美食 #食好西 #肥真為食 #蔡真真 #為食Tata #tachoi #hkinfluencer #hkfoodie #hkfood