2017-07-12 5225 views
由於早前我們喺午飯時間嚟旺角登打士街嘅「粵來順」食過覺得出品相當唔錯,所以今晚我們特意喺晚飯時段嚟食,一嚟到就見到較早前好朋友同我們講嘅一樣,有好多人喺門口排隊等位,我們起碼等咗半個鐘先有位!我們叫咗八寶燉冬瓜湯係每日原個燉盅新鮮即燉,湯底嘅味道非常清甜,同材料相當足料豐富,同埋喺而家炎炎夏日嘅天氣飲呢個湯,真係特別覺得消暑解渴!鴛鴦鷄係用兩款鷄組合而成,分別係蜂蜜豉油鷄同客家走地鷄,肉質就極之嫩滑,就算鷄胸嘅位置都完全唔會有「嚡」嘅感覺,可以一次過食到兩款鷄,感覺好有創意同特色,兩款鷄之中,我們比較鍾意蜂蜜豉油鷄,因浸得好入味,但唔會有鹹嘅感覺,而且食落仲會散發出蜂蜜嘅香甜味,真係好正呀!籠仔荷香糯米蒸膏蟹一打開個蒸籠蓋,就有一股香氣撲鼻,由於師傅將膏蟹擺放得好整齊,所以令到賣相更加吸引,膏蟹嘅蟹膏份量超多,質感好甘香軟滑,蟹肉嘅肉質非常鮮甜嫩滑,舖底嘅糯米飯質感好煙煙韌韌,而蟹肉嘅精華,仲有蔥花同蒜香嘅香氣都滲透晒入糯米飯入面,令到味道更加芳香惹味,令正在「扮減肥中」嘅我,都食到停唔到口,真係好正呀!西施蛋白炒龍躉腩聽店員話係用50斤嘅龍躉魚腩位置,所以肉質超結實彈牙,味道相當鮮甜
同埋喺而家炎炎夏日嘅天氣飲呢個湯,真係特別覺得消暑解渴!
鴛鴦鷄係用兩款鷄組合而成,
分別係蜂蜜豉油鷄同客家走地鷄,肉質就極之嫩滑,
就算鷄胸嘅位置都完全唔會有「嚡」嘅感覺,
可以一次過食到兩款鷄,感覺好有創意同特色,
令正在「扮減肥中」嘅我,都食到停唔到口,真係好正呀!
西施蛋白炒龍躉腩聽店員話係用50斤嘅龍躉魚腩位置,所以肉質超結實彈牙,味道相當鮮甜,特別係魚皮嘅質感非常煙韌彈牙,
而且有好豐富骨膠原,所以愛靚嘅女士們,當然要食多幾件啦!
金銀蒜蒸勝瓜嘅勝瓜吸收晒香濃惹味嘅蒜香味,但又唔會掩蓋咗勝瓜嘅清甜味,諗唔到呢個好似係好普通嘅餸菜,出嚟竟然有咁好嘅效果,
質感相當外爽內軟,而且超級清甜多汁,令人回味無窮嘅感覺,真係超正呀,係本人嘅必食推介!
八寶燉冬瓜湯
鴛鴦鷄「蜂蜜豉油鷄拼客家走地鷄」
西施蛋白炒龍躉腩
金銀蒜蒸勝瓜
2017-07-11
八寶燉冬瓜湯
鴛鴦鷄「蜂蜜豉油鷄拼客家走地鷄」
西施蛋白炒龍躉腩
金銀蒜蒸勝瓜