2022-04-30 178 views
黎到恢復晚市堂食既第二個星期,當然繼續報復式出街食。今次到樂富一間川菜餐廳。之前家姐食過另一間分店,外賣回家食,話好食,所以今日我去堂食叫幾款嘢食試吓。椒麻皮蛋首先食過涼菜,皮蛋同平時食既有D唔同,唔係黑色,蛋白位係啡透明,蛋黃好夠大,而且係橙色,好吸引,食入口麻辣味十足,刺激味蕾,不過又冇俾d麻辣搶咗皮蛋味,特別得來,好唔錯。十三少酸菜魚一上枱好震撼,好大碟,員工提我地先試再試魚湯,湯少少酸少少辣,好有魚鮮甜味,入口好開胃。配料好多,有酸菜、萵筍、蘿蔔、菇同魚塊,白雪雪魚塊片得好薄,食落新鮮嫩滑。員工話d鱸魚每日新鮮切片,湯亦都係即日熬,的確又真係好好味,食到停唔到口,非常之正,佐白飯亦都一流。川式口水雞呢個口水雞食落好滑身,冇咩骨,啖啖肉,d肉好滑,皮爽,辣油唔會太辣,d芝麻又好香,雞下低仲有啲青瓜,青瓜爽脆清新,可以解膩。紅糖糍粑男朋友第一次食,有d似糯米糍,不過係糯米造成條狀,熱辣辣,外脆內軟糯,外面外面黐咗啲花生碎及黃豆粉。另外有一碟杰身的紅糖用黎點響糍粑,微甜,男朋友話覺得好特別,因為平時食糯米糍多數都係日式糯米糍,感覺新鮮。整體上今次晚餐好滿意,味道好,而且份量大,下次帶

椒麻皮蛋

十三少酸菜魚

川式口水雞

紅糖糍粑

整體上今次晚餐好滿意,味道好,而且份量大,下次帶埋媽咪爹哋一齊去食。