2019-08-26
#潮味苑 (深水埗)前排睇電視📺節目介紹香港鹹蛋魚皮👀就係呢間潮州菜館製作。一心想黎買個鹹蛋魚皮,但黎到見到門口一大堆人等緊位🚶🏼♂️證明係好野👄咁就一於試埋佢既潮洲菜。#滷水鵝大併 $198果然大碟🍽,每款潮州滷味都有點。整體滷水調味剛剛好唔會太咸同時亦好夠味。滷水鵝好正宗。每一舊都帶點鵝脂肪,鵝🦢味香滷得入味。🤩而且肉質鮮嫩帶,筋膜位置爽口。鵝腸超級爽口彈牙😆去左肥膏所以唔肥膩。豬腸洗得好乾淨無異味,滷得好腍。墨魚🦑爽口彈牙。#鎮店蠔仔粥 $52/碗大大碗。米粒粒分明,有點似食泡飯🍚。豪仔大大粒,每粒都好飽滿,無腥味之餘還幾有鮮味。💁🏻♀️加上蔥、豬肉碎同魚乾碎,好香口好美味。#韭菜豬紅 $52又係大大碗。👍🏼韭菜翠綠爽口。豬紅比較實淨而且滑身。☺️配上辣椒油更加惹味。最後仲比我買埋最後一包鹹蛋魚皮返屋企做零食。魚皮好脆口但鹹蛋味有啲失色。
前排睇電視📺節目介紹香港鹹蛋魚皮👀就係呢間潮州菜館製作。
#滷水鵝大併 $198
鵝腸超級爽口彈牙😆去左肥膏所以唔肥膩。
豬腸洗得好乾淨無異味,滷得好腍。
墨魚🦑爽口彈牙。
#鎮店蠔仔粥 $52/碗
#韭菜豬紅 $52