2017-02-15 2679 views
以前成日周圍探索去食好西,但自從番工之後再少左時間周圍搵食,不過平靜左一段時間,就有啲懷念以前大魚大肉既日子~CHICKEN突然話要帶我食好西,我懷住興奮期待既心情黎到依間「原居民」。目測應該係一間西餐廳,而且環境寧靜有格調,同餐廳既名字有幾分出入,總覺得「原居民」聽落去似一間台式餐廳XD 可能我自己諗太多~有得食久違既西餐當然有啲興奮,店員放左一塊企身既黑板係我地面前,1前菜同湯配1主食再配一杯飲品,大約有6,7款選擇,感覺上好多都好想食!係揀緊餐之際,店員就放左兜蒜蓉包係我地眼前,話通常有客人黎到都會送,未必日日都係蒜蓉包,但感覺上相當貼心。味道方面,蒜蓉包相當脆口,包面係一層濃濃既蒜蓉味,充滿咸香,好好食~日本芥末三文魚件甜蝦,以撻仔形式上碟,裡面係切成粒狀且拌上芥末醬三文魚,而甜蝦則搭左係中央位置,賣相好有睇頭,但食上去就麻煩左少少。因為三文魚粒好滑身,好易冼手,另外係要食左撻同餡料好難同時一齊食~味道方面,三文魚原來既味已被芥末醬覆蓋,軟淋既口感,甜蝦夠鮮甜,而個撻幾脆,感覺不錯。鮮蠔栗米湯,第一次飲既鮮蠔湯,入口已經即刻感受到湯中既鮮甜味覺,粟米溶同蠔味溶埋一齊,味道好夾~
以前成日周圍探索去食好西,

但自從番工之後再少左時間周圍搵食,

不過平靜左一段時間,就有啲懷念以前大魚大肉既日子~

蒜蓉包

未必日日都係蒜蓉包,但感覺上相當貼心。

鮮蠔栗米湯

粟米溶同蠔味溶埋一齊,味道好夾~
美國龍蝦意大利飯、蘑菇汁
美國龍蝦意大利飯、蘑菇汁,賣相幾有睇頭,

味道香濃,龍蝦好有口感,啖啖肉~

蘑菇汁令意大利飯更容易入口,而且雜菌味濃郁,整體份量岩岩好,係高水準之作~
蒜蓉包
鮮蠔栗米湯