2017-06-19 940 views
今次真係無懼世事變改!因為都係小寶第一次食超羣呢間潮店 😂 唔洗驚唔洗驚,雖然 miss 左之前既阿華田同紫薯系列,但今次食到焙茶系列都好滿足!小確幸!難得老遠黎到超羣,就緊係一口氣食哂想食既野啦,一入去就見到紫色既蛋糕,係紫色既蛋糕,係紫色既 #紫薯戚風蛋糕,$20 一大個,味道黎講絕對對得住個價錢,係有紫薯味既,唔係淡亦唔係濃,我覺得唔錯,口感唔係乾亦唔濕,鬆軟程度為一般,叫做正正常常!絕對雖然味道唔係話驚天動地,想驚天動地既話去食返全港最好食既 La Famille 啦!Next!就係比個名吸引到既 #天下第一包 No.1 包,係咪真咪真係天下第一就唔清楚喇,但係真係幾好味,實程係個流沙包黎既,亦到係暫時食過最好食既流沙包 🤤 個味的確好重好濃,而且流心程度 100!入面再加左煙韌既麻糬,而且 $6.5 呢個價錢我非常滿意!有得輸咩!到最後就係而家火熱既焙茶系列!叫哂兩個 #焙茶吉士甘栗大福 同 #焙茶牛乳麻糬撻,先講講個大福,作為煙韌控點可以唔叫糯米滋呀 (但我係唔食年糕既) 😂 呢個糯米滋口感軟熟,個焙茶餡都幾滑幾濃幾正,但覺得個餡唔係好夠,可以落多啲,同埋果粒栗子 9 唔搭
到最後就係而家火熱既焙茶系列!叫哂兩個 #焙茶吉士甘栗大福 同 #焙茶牛乳麻糬撻,先講講個大福,作為煙韌控點可以唔叫糯米滋呀 (但我係唔食年糕既) 😂 呢個糯米滋口感軟熟,個焙茶餡都幾滑幾濃幾正,但覺得個餡唔係好夠,可以落多啲,同埋果粒栗子 9 唔搭 8 唔知想點!再講講個麻糬撻,粒麻糬細細粒大約佔小半個撻到,焙茶牛乳餡我覺得分配得幾好,比較偏重焙茶味同輕量牛奶味,想食清楚個味就分開唔好同個撻一齊食,因為一齊食既話個撻既牛油味好重,變左好似食蛋撻,但係係正既!
P.S. 期間限定架所以把握時間去食喔!
——————————————————————
#紫薯戚風蛋糕 $20