2015-04-13 995 views
今日老豆阿媽返大陸拜山,難得唔去婆婆屋企,梗係搵好嘢食喇,呢間韓式燒烤之前朋友極度推介,重要短時間內食咗幾次,我地梗係唔執輸去試吓喇~上星期就打去Book定枱先~~因為好食嘅嘢一定多人嘛~~XDXDXD雖然我好少去荃灣,但係一啲都唔難搵,大約離港鐵站5分鐘腳程~上到去,好想嘩……一聲,因為間鋪好大,我未試過去一間韓燒係咁大間,全層嘅唔少,但係佢全層真係幾乎係旺角兆萬間BBQ 7080一倍大,之前OpenRice見話佢有個射擊位置,但係真係估唔到大成咁~~XDXD前菜豆腐 - 呢個真係好好味,豆腐本身無味,要做到佢食落除咗豆味之外重要有味道,個汁好緊要,個汁同個豆腐好夾,唔會搶咗豆味Cocktail - 呢個係店員推介我地飲嘅Cocktail,因為我通常返工前一晚都唔會飲酒,所以店員特登為我地將韓式米酒份量減少,佢話入面有荔枝味、荔枝粒、益力多、韓式米酒見佢成壺都白色,媽媽好緊張問佢有冇奶(因為佢今日個肚有啲唔係好舒服),佢答冇,只係將啲酒打到起泡飲落口,好似飲緊有米酒味嘅Cappuccino,好得意,酒味真係唔太濃,媽媽佢地一飲就話好香荔枝味香辣味燒雞肉串 - 大少覺得好得意,點解雞串
上星期就打去Book定枱先~~
因為好食嘅嘢一定多人嘛~~XDXDXD
XDXD
豆醬、青辣椒、蒜頭
前菜
前菜豆腐
Cocktail
香辣味燒雞肉串
香辣味燒雞肉串 - 大少覺得好得意,點解雞串會係扁平,同埋係一大片,XDXD
呢個我地燒咗一段時間,有店員行埋嚟話,食得架喇,因為佢本身係熟嘅,唔需要燒太耐,一食……都幾辣,但係我覺得都OK,好香…啲辣完全蓋住成塊雞肉,食落唔似係一大塊雞肉,但係又唔係免治雞,不過真係好好味
如果唔食得辣,可以改叫原味~~
燒干貝
燒干貝 - 粒干貝好大粒,好彈牙,不過如果有啲牛油會再好味啲,燒之前落咗少少檸檬汁,可以僻去啲海鮮腥味,唔錯
烤小八爪魚
烤小八爪魚 - 唔好睇佢紅當當,完全唔辣架,店員幫我地燒嗰時,好細心咁幫我地將頭同身分離,佢話因為頭部有好多海水,驚會太鹹,同埋我其實覺得如果個頭有水嘅話,一咬落去會焫親,所以店家真係好細心
我個人就覺得唔錯,但係大少同老豆都覺得唔太特別,可能我個人比較鍾意食海鮮,我好多海鮮都啱胃口
燒牛排骨
燒牛排骨 - OMG,呢個真係我食祉式燒烤入面最愛嘅一味燒肉,呢個佢好淋、好入味,燒耐咗都唔會覺得難咬,再夾埋啲生菜、豆醬真係一絕,下次一定要同大少自己兩個人去食,可以食多啲,嘩…卡…卡…
燒什錦牛肉(LA牛排骨、特級雪花牛肉、牛脷、牛肋骨肉)
呢個什錦肉就係除咗燒牛排骨之外,幾乎齊全晒所有牛肉款式,其實好少見牛肉什錦會有咁多牛脷,我一睇,同大少講,嘩…好多牛脷呀,佢話係喎,咁多嘅,因為其實大少同我老豆都鍾意食牛脷,我反而個人鍾意食豬脷多啲
個特級雪花牛肉,燒到啱啱好入口,好香、好淋、好Juice
牛仔骨又係好淋,呢碟什錦牛真係冇叫錯,啱晒我地呢啲牛魔王
煎餃
煎餃 - 雖然呢個煎餃味道唔太特別,但係……佢特別在個汁,個汁同平時我地喺出面食嗰啲唔同,出面嗰啲,唔係似醬油,就係冇味,呢個就甜甜地,我當然要發揮一吓我好奇寶寶嘅角色,問吓店員喇,店員話,因為個汁有用米酒煮,所以甜甜地,但係煮嘅過程,啲酒已經蒸發晒~
海鮮純豆腐辣湯
海鮮純豆腐辣湯 - 我唔係好飲辣湯,但係老豆阿媽好鍾意,一坐低我都未打開Menu,佢已經話要叫呢個湯,都幾多
料,佢地又話唔會太辣,接受程度,唔錯~
濟洲島黑毛豬後頸肉
濟洲島黑毛豬後頸肉 - 爽口,唔會好靭,豬味亦都好濃,大少本來想要五花腩,但係次次韓燒都叫五花腩,我想試吓其他,好彩呢個一啲都無令我失望,因為我覺得燒嘅,用豬頸肉會淋啲,五花腩燒耐咗會比較刃,豬頸肉燒耐咗都唔會有呢個情況出現
韓式甜品 - 饅頭
餐後甜點 韓式饅頭
柑桔味
柑桔味饅頭 - 唔會太甜,口味幾清新
栗子味
兩款栗子味饅頭 - 啡色嗰款係甜嘅,白色嗰款個皮鹹鹹地,店員問我地,覺得啲饅頭點,我話我比較鍾意啡色嗰款,佢話咁得意﹖大部份客人都係鍾意白色~~
XDXD,我係比較奇怪嘛~~
無論係栗子味定係柑桔味,入面都有栗子粒或者果肉,所以絕對係唔錯嘅甜品~~
Other Info. : 走嗰時,大少問我,又話有個射擊位嘅,喺邊﹖ 可能個店員聽到,佢就主動同我地講喺佢身後,問我地有冇興趣玩吓,但係……我地食完都成9點幾,所以大少話唔玩,下次先~~ 整體嚟講,超大滿足,食到好飽,好好味~~
2015-04-12
$300 (Dinner)
前菜豆腐
Cocktail