2016-04-13 2593 views
去開荃灣,上openrice搵食。見到新開的肉餅哥,一見到肉餅二字已流哂口水,皆因我係一個超級鍾意食肉餅的傳統港女,平時去開茶記,肉餅都是我的不二之選!見到啲食評,決定一定要去試!去到位置唔算難搵,肉餅哥離遠已好搶眼,亦見人潮。同幾位同事等左3,4個字就有位。其實我鍾意食蒸肉餅,但唔係好多地方有煎的,決定一試,亦點了肉餅哥的招牌菜-原隻龍蝦煎肉餅,由於肉餅制作需時,所以預了要等,即叫即煎。一上枱。。。等得真係好有價值!!!真係冇老點,成隻龍蝦華麗地拼上肉餅仲要係連鉗,連埋蝦頭,啖啖肉亦有糕一食就知真係新鮮,啲肉好有鮮味,沒有加味,真正的原有鮮味! 消滅左個鉗,就到主菜肉餅,估唔到連個肉餅都充滿龍蝦肉,好有口感,而且肉餅肉不淋,最怕落鬆肉粉的淋淋肉餅!煎肉餅好香口,唔食飯的話我真係食到兩塊我選了菜飯配搭,送飯真的一流份量亦十分大,我就覺得真係好抵食!重口味者可加肉餅特制鼓油配搭,我個人就喜歡原汁原味的鮮味。肉餅哥真的有驚喜,眼見仲有30幾款肉餅款式,我一定會再黎肉餅哥逐一試試下次試下蒸的
去開荃灣,上openrice搵食。
見到啲食評,決定一定要去試!
一上枱。。。等得真係好有價值!!!

真係冇老點,成隻龍蝦華麗地拼上肉餅
原隻龍蝦煎肉餅
仲要係連鉗,連埋蝦頭,啖啖肉亦有糕

一食就知真係新鮮,啲肉好有鮮味,沒有加味,真正的原有鮮味!
煎肉餅好香口,唔食飯的話我真係食到兩塊

我選了菜飯配搭,送飯真的一流

份量亦十分大,我就覺得真係好抵食!
重口味者可加肉餅特制鼓油配搭,
我個人就喜歡原汁原味的鮮味。

下次試下蒸的
原隻龍蝦煎肉餅