雖然好快就有得返家鄉🇯🇵 但日本菜真係食幾多次都唔會厭。尤其omakase真係同朋友屋企人聚會慶祝夠哂氣派又夠份量嘅好選擇🤩 今次食嘅《舍》就令我有驚喜,成餐飯廚師同店員都會用心同食客交流同介紹各個菜式,除咗享受食物仲可以了解每一樣食材。廚師發辦時令食材用心烹製,無論賣相同味道都係水準之上。◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*<木𝖪𝗂> $1,380 𝗉.𝗉前菜3點 3 𝖪𝗂𝗇𝖽𝗌 𝗈𝖿 𝖠𝗉𝗉𝖾𝗍𝗂𝗓𝖾𝗋溫泉蛋 𝖮𝗇𝗌𝖾𝗇 𝖳𝖺𝗆𝖺𝗀𝗈季節刺身5款 5 𝖪𝗂𝗇𝖽𝗌 𝗈𝖿 𝖢𝗁𝖾𝖿'𝗌 𝖲𝖺𝗌𝗁𝗂𝗆𝗂壽司5貫 5 𝖯𝗂𝖾𝖼𝖾𝗌 𝗈𝖿 𝖲𝗎𝗌𝗁𝗎料理1品 𝖲𝖾𝖺𝗌𝗈𝗇𝖺𝗅 𝖧𝗈𝗍 𝖣𝗂𝗌𝗁卷物 𝖲𝗎𝗌𝗁𝗂 𝖱𝗈𝗅𝗅湯 𝖲𝗈𝗎𝗉甜品 𝖣𝖾𝗌𝗌𝖾𝗋𝗍◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*作為Omakase,壽司新鮮時令時材加上師傅熟練手勢,固然出色,所以今次想重點推介其他菜色,同樣令我大飽口褔😋👍 季節刺身|鰤魚刺身鰤魚其實就係野生油甘魚,一般比養殖嘅更大條。師傅選用魚腩部份,油花豐富,非常鮮味。配上柚子胡椒,平衡油膩感,微辣非常開胃。👍 料理|目光魚天婦羅·櫻花蝦醬油

◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*

甜品 𝖣𝖾𝗌𝗌𝖾𝗋𝗍

◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*.◆*

👍 季節刺身|鰤魚刺身

👍 料理|目光魚天婦羅·櫻花蝦醬油
精緻嘅天婦羅料理🍤 目光魚係罕有嘅食材,口感有啲似九肚魚同多春魚嘅混合體,以薄薄一層粉炸成天婦羅,外層香口而肉質不失嫩滑。配上餐廳自家製以櫻花蝦浸泡三日而成嘅醬油,更能帶出鮮味。

👍 湯|招牌魚湯
餐廳以足足6斤魚去熬製而成,湯熬至奶白色,盡吸魚精華,再配上豆腐粒及葱花。魚湯鮮味,骨膠原滿滿,聽到好多食客一坐低就問今日有無魚湯,不愧為餐廳招牌菜。

👍 甜品|黃豆粉蕨餅·日本紅豆
餐廳自家製黃豆粉蕨餅,滑溜又富有彈性,配上日本紅豆粒同餐廳自家調製黑糖醬,口感充滿層次感,滿帶日本風情。甜品會根據季節更換款式,想試就記得快啲book位喇😋

📍 舍
銅鑼灣邊寧頓街13-15號Biz Aura 3樓