2025-01-06
錦麗係正宗越南餐廳,早已聞名想試但都未有機會,今次餐廳終於在荃灣綠楊坊開店,又近我公司,所以收工就拉同事一齊去試。約5點半到咗餐廳都差不多八成滿,暫時無需要等枱。 我哋用QR code點左兩個主食和兩個小食 1-火車頭金邊粉(可選河粉/金邊粉)$88 :牛筋,牛腩夠淋夠香,牛肉片嫩滑,牛丸爽口彈牙和厚切扎肉,加埋金不換和芽菜,將整碗金邊粉都鋪得滿滿,另外不可不提個湯底,都不知用了多少時間熬出尼嘅牛骨湯,又香又濃,飲完幾小時都冇口渴,好正👍👍另外+$24追加家鄉魚餅(2件)和+$8話梅青檸蜜(熱飲,堂飲限定) 2-胡椒椰子鮮雞鍋(可選河粉/金邊粉/白飯)$78 :追加1份蔬菜拼盤(生菜🥬和芽菜)+$8,和可樂+$7。雞鍋有嫩滑嘅鮮雞外,仲有鮮椰青肉和紅蘿蔔🥕,所以啖湯好清甜好香椰子味🥥用嚟烚河粉冇得輸,不愧是推介之一👍👍 3-特色小食拼盤$76 :有金絲網蝦春卷、越式蔗蝦、法式蒜蓉牛油雞翼和香茅豬扒。各樣都炸得香脆可口各有特色,全部都係我喜愛的小食。 4-大蝦扎肉米紙卷(2件)$40 :又係越南特色小食之一,米紙煙韌包住大蝦扎肉等一齊食,非常有口感,點埋醬汁更滋味😋錦麗真係
我哋用QR code點左兩個主食和兩個小食
火車頭金邊粉
特色家鄉魚餅
胡椒椰子鮮雞鍋
越南特色小食拼盤
大蝦扎肉米紙卷
錦麗真係冇令我失望,期待下次再試其他美食。