2017-05-03 1221 views
面譜既意思可能係面具,餐廳入邊嘅裝修連餐具都充滿京川嘅味道。所以吸引好多外籍人士特別唔少南亞睿。餐廳天花掛住唔少嘅大型京劇面具,增加左好多中國嘅色彩。其實依間餐廳其存在一早已經知道,佢嘅隔離就係一間同集團嘅德國餐廳。雖然都係集團式經營嘅餐廳但係佢嘅菜式比起一般京川菜式比較特別。今次兩人份量叫咗一個水煮臭豆腐,烤羊小腿。飲品: Margarita, John Jameson雖然係一間中式的餐廳,佢嘅酒精飲品都沖得有水準。水煮臭豆腐係我一個從來未見過嘅菜式,平時見到臭豆腐從來都唔會主動要求去嘗試,一個半抗拒嘅食品配上鍾情嘅煮法。一上菜聞到嘅只有辣味,以為臭豆腐只係一個配角,當咬開豆腐後專屬臭豆腐嘅味道終於感覺到。就算食到一半臭豆腐嘅皮都冇因為浸得太耐而變淋。 佢最令我欣賞嘅係水煮煮分唔會有過分多既油,而且辣味⋯係非一般嘅辣。水煮入邊起碼超過一半嘅材料都係辣椒,辣嘅感覺係由喉嚨慢慢Sun返出嘴唇,好耐冇食辣有嘴唇震辣既感覺啦。水煮入邊嘅薯粉好滑好有口感,用嘅應該係唔錯既來貨,比起出邊只有硬嘅感覺優勝好多。其實只要一個好味既菜式就可以攞到一個好評
飲品: Margarita, John Jameson
雖然係一間中式的餐廳,佢嘅酒精飲品都沖得有水準。
其實只要一個好味既菜式就可以攞到一個好評

水煮臭豆腐
烤羊小腿
2017-05-02
$260 (Dinner)
水煮臭豆腐