2023-01-02 216 views
友人同我去油麻地旺角行街,推薦話呢間村爺爺好食。行到門口,就咁望門面就覺得好似普通茶記,無咩特別,望入去環境都比較迫,但係就有成10個人排隊,令我有啲意外,令我諗呢間食物係咪真係咁好味,但食完真係覺得物有所值!兩個人分別叫佐花膠螺片雞煲同埋真<盛> 海鮮龍蝦湯泡飯。(1) 花膠螺片雞煲 ($68)  --> 人氣no.1!雞煲可以加$15轉套餐。套餐包一個飯,一碟菜加一杯野飲。雞湯非常清甜,有雞味,雞用刀一切開就切到,肉質嫩滑。除佐雞之外,螺片既份量十足,絕無欺場。呢個雞煲絕對對得住人氣no.1,唔怪得之咁多人叫呢個餐。(2) 真<盛> 海鮮龍蝦湯泡飯 ($168) 超大碗超級足料,絕對無呃秤。成碗飯既主角就係半隻龍蝦,啖啖肉既龍蝦食落非常爽口, 至於配角就係其他海鮮,包括魷魚,青口,帶子同埋蜆。 全部海鮮都有鮮味,啲蜆有差唔多10幾隻,份量好誇張。 成碗飯既精華就係個龍蝦湯,完全係一碗海鮮湯黎。一啖湯一啖飯咁樣食就係正到爆!最後我同友人將全部湯飲哂。值得一讚既係餐盤有濕紙巾提供,讓容人可以拆完龍蝦殼抹手。總括而言,餐廳咁多人排隊係有原因! 鐘意

兩個人分別叫佐花膠螺片雞煲同埋真<盛> 海鮮龍蝦湯泡飯。

(1) 花膠螺片雞煲 ($68)  --> 人氣no.1!

花膠螺片雞煲

(2) 真<盛> 海鮮龍蝦湯泡飯 ($168)

真<盛> 海鮮龍蝦湯泡飯

值得一讚既係餐盤有濕紙巾提供,讓容人可以拆完龍蝦殼抹手。

總括而言,餐廳咁多人排隊係有原因! 鐘意飲湯既朋友不坊試下呢間。

2023-01-01
Waiting Time
10 Minutes (Dine In)
$110 (Dinner)
花膠螺片雞煲
真<盛> 海鮮龍蝦湯泡飯