2021-03-06 192 views
嚟緊將會放九日大假,難得今個星期六,一於同個朋友一齊開開心心食個漢堡包慶祝吓,佢提議話想去長沙灣食漢堡包,其實之前都試過一次,感覺都良好嘅,今次第二次幫襯先至嚟寫食評,咁就希望今次佢嘅水準依然不變啦。可能由於係星期六嘅關係,所以人係比較多,門外稍等咗一陣先入到去,見到其實店舖防疫措施都足夠,起碼枱面上係有1.5米距離,如果加塊隔板會比較好啲,因為始終唔知點解我個人覺得有塊板會感覺良好啲。首先舖頭係半自助嘅形式,要自己出去點餐,之後有人送個漢堡包過嚟,我接受呢個安排嘅,不過飲管嗰啲就要自己去拎,咁佢就有即棄飲管同埋不鏽鋼飲管俾你去選擇,悉隨尊便,揀你想揀嘅嘢。呢一樣係好多餐廳都冇辦法做到嘅事情,但係希望佢可以洗乾淨佢啲飲管啦。都等咗段時間,兩個漢堡包終於都到啦,我哋就食咗個鄰居漢堡,另外一個就係雙層芝士牛肉漢堡。鄰居漢堡上面其實有好多配料,有菠蘿,生菜,牛肉,蕃茄,洋蔥同埋少少菌類等等,同埋其實個包裡面都係好多汁嘅,都算係比起一般漢堡包來講做得係比較出色嘅,所以其實呢個包我可以話係好味過平時我哋喺市面上見到嘅漢堡包,但係又未至於令到我好驚喜。而雙層芝士牛肉漢堡就感覺上肉類會比較多,相應來

鄰居漢堡上面其實有好多配料,有菠蘿,生菜,牛肉,蕃茄,洋蔥同埋少少菌類等等,同埋其實個包裡面都係好多汁嘅,都算係比起一般漢堡包來講做得係比較出色嘅,所以其實呢個包我可以話係好味過平時我哋喺市面上見到嘅漢堡包,但係又未至於令到我好驚喜。而雙層芝士牛肉漢堡就感覺上肉類會比較多,相應來講個汁都唔會話好似鄰居漢堡咁多汁,所以如果兩個選擇嘅話我諗我都係會選擇返鄰居漢堡。但係以我所知佢有大啡菇選擇嘅,個菇入邊本身都多汁,所以如果係話好擔心食漢堡包好乾嘅人,我諗我會建議返你哋去選擇依兩種漢堡。

不過令我最驚喜嘅係佢個薯條,佢薯條係有兩種嘅,一種係番薯,一種係普通薯仔,另外薯仔係連皮嘅,所以就係新鮮嘅薯仔炸出嚟啦,但係唯一就係我覺得佢嘅份量有啲少,所以食完之後都好似感覺唔係好夠喉咁,都可能出去要食其他嘅小食先至可以彌補到我哋星期六嘅胃,哈哈。