2021-01-22
餃子應該係好多人都鍾意食嘅嘢,我自己都唔例外😍喺香港好多地方都有得食餃子,不過整得正宗嘅冇話有幾多間,最近發現原來銅鑼灣渣甸街開咗一間餃子店,位置十分方便,就喺好多間台式飲品店嗰條街🤪之前放工有經過嗰度都見到好多人排隊,今日得閒去試吓。餐廳名叫大餃子,不過就當然唔係剩係得餃子,老闆十分用心為我哋推介唔同嘅菜式☺️佢強烈推介酸辣湯、蒜泥白肉同埋口水雞,佢咁有誠意就一於試晒佢😆🥟 酸辣湯餃子8隻 (韭菜餃4隻、白菜餃4隻)老闆強烈推介酸辣湯,加埋餃子就冇得輸啦😍叫咗韭菜餃同埋白菜豬肉餃,連我呢個本身吾系話好中意韭菜嘅人都覺得好好食👍🏼裡面嘅豬肉餡夠曬足料☺️平時好少就咁飲酸辣湯,反而酸辣粉就多人食?🤓呢度有得就咁賣酸辣湯又幾正。入面有蘿蔔、雲耳、豬肉絲、豆腐,材料非常豐富!啖啖都食到好刺激嘅酸辣味🤣口感都好豐富,酸辣味同啲材料都好夾。平時喺譚仔食蒜泥白肉就食得多,喺出面真系極少就咁叫😳好多蒜蓉好香口,我本身就勁中意有蒜蓉嘅野食,白肉連埋蒜蓉食就更香口。同平時嘅蒜泥白肉吾同嘅系,白肉仲有青瓜包住,咁有啲蔬菜一齊食下冇咁有罪惡感🤣口水雞都米話吾正🤤向來吾系話好食得辣嘅我黎講都對口水雞有興趣,因為整
🥟 酸辣湯餃子8隻 (韭菜餃4隻、白菜餃4隻)
口水雞都米話吾正🤤向來吾系話好食得辣嘅我黎講都對口水雞有興趣,因為整得好嘅口水雞吾會話真系好辣。口水雞上面都有好多蒜蓉,仲有花生,食得幾乎吾辣,有好香嘅醬汁味,雞肉好嫩滑。
鐘餃子系用咗複合醬汁,咩叫複合醬汁?老闆就話好似紅油抄手嘅味道,食落又真系幾似🤣食落稍微油膩,但又出奇地好食🤪因為個味都幾出,裡面嘅餡都系豬肉同埋韭菜,豬肉都結實,吾會散得好西利。