2017-07-09
表哥同表嫂係回歸日誕下麟兒, 我地今日入跑馬地探探呢個小侄女。由於今朝飲完茶都冇食Lunch, 上表哥家之前都係搵定餐廳同老婆食個下午茶再探BB, 如果唔係未到晚飯就會係表哥屋企打鼓啦。🙈老婆係Openrice搵到跑馬地呢間'上海弄堂', 因為佢想食小籠包同擔擔麵, 網上評價都唔錯。😃上海弄堂位置都幾方便, 入左跑馬地成和道左轉入綿發街就到, 而且門口有車位泊車, 非常方便。如果係電車總站沿成和道行過去應該4, 5分鐘左右都搵到。一入綿發街就見到, 餐廳唔大, 枱都唔多, 我地到時已經過哂午市繁忙時間, 所以客人都唔多。😁入到店內先知道原來呢間上海菜館係蔡瀾先生推薦香港最好餐廳之一。😳餐廳裝修精緻, 餐具簡單之餘都有中國菜館風格。套餐都幾豐富, 而且價錢都好合理, 不過因為老婆想食擔擔麵同小籠包, 所以我地冇叫到套餐。估唔到呢間跑馬地嘅菜館比起外面好多地方價錢更平, 小籠包都只係$38, 雲吞擔擔麵$58, 除左呢兩樣我地仲點左兩款消暑開胃推介。😋香椿菜拌豆腐實物比餐牌張相靚好多。😂香椿菜同咸蛋味道較濃, 配上鮮嫩軟滑嘅豆腐食, 入口好清新。👍豆瓣莧菜個湯底味道濃厚, 令到莧菜同其他配
餐廳裝修精緻, 餐具簡單之餘都有中國菜館風格。
香椿菜拌豆腐實物比餐牌張相靚好多。😂
豆瓣莧菜個湯底味道濃厚, 令到莧菜同其他配料都好夠味, 我地全碟連所有配料都清哂。😁
雖然餐牌已提示雲吞擔擔麵係辣的, 但實在比想像中的擔擔麵更辣。麵質好軟滑而且富有彈性, 雲吞係人手包的, 材料好新鮮而且豐富。👍不過下次黎要叫小辣先得。😌
小籠包皮唔算超級薄, 不過皮唔硬而且饀料湯汁非常豐富, 食時更要小心唔好俾佢燙到, 因為真係好熱。
散叫平均每人$125, 價錢合理, 如果午市或晚市黎就好抵。