🚦亞玉豆腐花(荃灣)路德圍必食嘅飯後甜品‼️除咗出晒名嘅豆腐花,仲有好多好正嘅甜品😳實不相瞞其實已經回購過幾次🧡每次經過路德圍都會掙扎要唔要去買🤭🍡客家糍粑🍡$7/1、$18/39/10【超豐富糯米糍】呢個糯米糍嘅多餡程度唔使我多講😆睇圖就知皮薄餡靚,所以比起煙韌嘅糯米皮,佢嘅餡更加出色🤩黑芝麻有好濃嘅香味!芝麻控大滿足🖤花生味道都特出,兩者嘅比例平衡啱啱好🥜仲食到有少少砂糖,甜度屬於微糖🍬啱晒怕甜嘅人🫢我作為甜控就食到更多食材嘅純粹,真材實料糯米糍🔥🍮砵仔糕🍮$4/1、$15/58/10【指定砵仔糕】比起平時出邊賣緊嘅砵仔糕細隻少少,分有豆同冇豆兩款✌️今次買有豆,紅豆嘅份量夠多🥳浸得好淋,咬落去好軟熟,令到紅豆味好突出🫘黃糖嘅味道比較淡,但佢係我食過最煙靭嘅砵仔糕‼️食嘅時候有拉扯同埋咀嚼感,非常彈牙🦷亞玉豆腐花嘅砵仔糕深受一眾街坊嘅歡迎,我媽咪作為美師奶已經回購n次🧡尤其是砵仔糕成日都新鮮出蒸爐,仲見到有啲水蒸氣喺上面,拎上手仲係暖笠笠♨️真係無得頂煙靭控建議可以買冇豆嘅版本,之前買過一試愛上🥰係冇紅豆嘅情況下,佢仍然可以將砵仔糕嘅質感發揮到淋漓盡致🫶整體8.5/101️⃣CP值中上,所有食
🚦亞玉豆腐花(荃灣)
路德圍必食嘅飯後甜品‼️
除咗出晒名嘅豆腐花,仲有好多好正嘅甜品😳
實不相瞞其實已經回購過幾次🧡
每次經過路德圍都會掙扎要唔要去買🤭

🍡客家糍粑🍡$7/1、$18/3
9/10
【超豐富糯米糍】
呢個糯米糍嘅多餡程度唔使我多講😆睇圖就知
皮薄餡靚,所以比起煙韌嘅糯米皮,佢嘅餡更加出色🤩
黑芝麻有好濃嘅香味!芝麻控大滿足🖤
花生味道都特出,兩者嘅比例平衡啱啱好🥜
仲食到有少少砂糖,甜度屬於微糖🍬啱晒怕甜嘅人🫢
我作為甜控就食到更多食材嘅純粹,真材實料糯米糍🔥

🍮砵仔糕🍮$4/1、$15/5
8/10
【指定砵仔糕】
比起平時出邊賣緊嘅砵仔糕細隻少少,分有豆同冇豆兩款✌️
今次買有豆,紅豆嘅份量夠多🥳
浸得好淋,咬落去好軟熟,令到紅豆味好突出🫘
黃糖嘅味道比較淡,但佢係我食過最煙靭嘅砵仔糕‼️
食嘅時候有拉扯同埋咀嚼感,非常彈牙🦷
煙靭控建議可以買冇豆嘅版本,之前買過一試愛上🥰
係冇紅豆嘅情況下,佢仍然可以將砵仔糕嘅質感發揮到淋漓盡致🫶

整體8.5/10
1️⃣CP值中上,所有食材都係即日製造、好新鮮,味道同價錢相符🥳
2️⃣呢間係我媽咪指定嘅砵仔糕,得到師奶認證,必是好品👍
3️⃣店主超好人,勁Nice🧡好鍾意呢種人情味😚見我問果然糍粑嘅嘢,佢問我係咪都係客家人👯‍♀️見我影相,又特登擺靚啲嘢食俾我📸而且佢全程都係面帶笑容嘅,感覺好窩心🥺
4️⃣似乎因為疫情關係,佢哋都要加價,荃灣豆腐花大戰暫告一段落😮‍💨去嘅時候都見到隔離鋪多啲人排隊,但我自己就鍾意呢間多啲😋味道好食啲、人情味都多啲👱‍♀️良心鋪頭嚟🧡最近搵食艱難,希望佢哋長有長做

💌鍾意我嘅分享就follow我啦💌
2022-04-10