入到沙田當然要食雞粥啦,唔係雞粥就係要食大排擋,這是我一貫對沙田大圍一帶既刻板印象。2條友仔,踩完單車好肚餓周圍搵好野食,但我地係一位九龍人一位港島人,根本對新界就唔熟,經過一輪爭執之下最後由曾經是沙田友既朋友介紹去左食強記雞粥,一出大圍閘問港鐵站職員強記雞粥係邊,點知比佢老點左我地去新強記。當然最後我地都搵到要去既目的地啦!唔使等位,一坐低就見到咁大個招牌,點可以唔食你呀!先黎左一碗重頭戲「招牌雞粥」,分量岩岩好,仲可以叫多幾樣其他菜,粥底本身好綿,不會太稀,雞肉好嫩滑有醃過既咸雞味,但如果碗粥再熱d,相信會更加加分。「紅燒乳鴿」,乳鴿係我地既另一個驚喜,體型唔算大隻,但都可以啖啖肉,外皮紅燒得好香脆,內在咬落好juicy,唔會好乾柴既感覺,最鍾意點喼汁一齊食,簡直想外賣幾隻番屋企做宵夜!「太和骨」,雖則唔知咩係太和骨,但好奇心推使下點黎試下,食落同京都骨既味係冇分別,但酸酸味味,夏天食都幾開胃。「椒絲腐乳炒通菜」,相比平時出街食個d既椒絲腐乳炒通菜,佢lee間既腐乳味比較淡,味道唔會太重,唔會太死咸,可以食得出菜既菜甜味,我鍾意佢lee間腐乳分量炒得岩岩好,好適合唔會太重口味既人食

當然最後我地都搵到要去既目的地啦!
唔使等位,一坐低就見到咁大個招牌,點可以唔食你呀!

「椒絲腐乳炒通菜」,相比平時出街食個d既椒絲腐乳炒通菜,佢lee間既腐乳味比較淡,味道唔會太重,唔會太死咸,可以食得出菜既菜甜味,我鍾意佢lee間腐乳分量炒得岩岩好,好適合唔會太重口味既人食。
2013-05-20
$100 (Dinner)